Ciocniri au avut loc între poliţia australiană şi sute de protestatari anti-lockdown sâmbătă la Melbourne şi Sydney. Poliţia călare a folosit spray cu piper la Melbourne pentru a dispersa mulţimile care se îndreptau spre barajele forţelor de ordine, în timp ce grupuri mai mici de protestatari au fost împiedicate să se adune în Sydney de către un mare contingent al poliţiei antirevoltă.
La Melbourne, 218 de persoane ar fi fost arestate, 236 au fost amendate, iar trei au fost arestate pentru că ar fi agresat poliția. La Sydney, 47 de persoane au fost acuzate pentru încălcarea ordinelor de sănătate publică sau rezistența la arestare, iar poliția a emis mai mult de 260 de amenzi.
Poliţia statului Victoria a promis să aplice amenzi de 5.000 de dolari australieni (3.600 dolari SUA) oricărui protestatar pe care l-ar putea identifica ca a luat parte.
Cifrele privind cazurile de COVID-19 în Australia sunt încă relativ scăzute comparativ cu alte ţări dezvoltate, cu puţin peste 43.000 de cazuri şi 978 de decese. Sydney, un oraş de peste 5 milioane de locuitori, s-a aflat într-un lockdown strict acum mai bine de două luni, nereuşind să oprească un focar de coronavirus ce s-a răspândit peste frontierele interne şi a ajuns până în Noua Zeelandă vecină. Pe 21 august au fost anunțate 891 cazuri și o medie pe 7 zile de 637 cazuri.
Un preot prezent la un protest pentru libertate din Sydney, luna trecută, a explicat recent pentru Rebel News de ce se opune închiderilor guvernamentale în curs; explicând cum generația sa a fost chemată să lupte împotriva comunismului în Vietnam, el a avertizat că australienii se confruntă acum cu o amenințare și mai mare pentru libertate din partea propriului lor guvern.
„Tatăl meu a fost foarte în favoarea recrutării [pentru războiul din Vietnam]. El mi-a explicat că este important să ne ridicăm pentru că această țară a fost întemeiată pe principii democratice care consacrau anumite libertăți ”, a spus el.
„Și nu vrem să trăim într-o țară în care ei îți pot spune că nu poți merge la biserică duminică. Nu vrem să trăim într-o țară în care au supraveghere electronică asupra dvs., unde vă pot spune când intrați și când ieșiți, dacă puteți merge la serviciu; cu cine te poți asocia, știi, dacă poți să îmbrățișezi oamenii. Adică, Doamne, nici măcar nu a fost atât de extremă, nu cred, dar, știi, așa-numita amenințare comunistă de atunci ne va priva de toate aceste drepturi ”, a continuat preotul.