Planul de pace al Chinei pentru Ucraina a plasat mingea direct în terenul Statelor Unite, a declarat joi analistul de securitate israelian Robert C. Castel.
Când nu sunt prea multe planuri de pace pe masă, toate astfel de documente merită remarcate și discutate, a spus Castel, adăugând că există doar două planuri publice, unul semnat de Papa Francisc și celălalt de China. Potrivit expertului în securitate, „locuitorii turnului de fildeș” din Occident au o idee clară despre „cum să-și crească copiii unul altuia” atunci când vine vorba de planuri de pace pentru Orientul Mijlociu dar această „febră a păcii” nu pare să fie evidentă în cazul Ucrainei.
Cu toate acestea, „cu planul său de pace, China a întins o capcană perfectă pentru Statele Unite și Europa”, a spus Castel, care a adăugat că SUA nu pot ieși bine din această situație decât dacă pune și un plan de pace pe masă.
Planul de pace chinez este, desigur, în interesul Chinei, a spus el, adăugând că, dacă diplomația SUA ar fi fost la fel de serioasă precum a fost sub președintele John F. Kennedy, americanii ar fi prevăzut toate acestea și și-ar fi prezentat propriul plan mai devreme ca un pas preventiv. În schimb, China a forțat acum SUA să intre într-o acțiune de ariergarda în acest domeniu.
Punctul 1 al planului de pace chinez se refera la respectarea suveranităţii tuturor ţărilor nu numai a Ucrainei. “Dreptul internaţional universal recunoscut, inclusiv scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite, trebuie respectate cu stricteţe. Suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor trebuie menţinute în mod eficient.” Aici China spune foarte clar că SUA nu ar trebui să-și bage nasul în problema Taiwanului ântrucăt insula aparține Chinei “suverană și independentă”.
Faptul că Statele Unite au indicat că nu vor încetarea focului în Ucraina are o optică foarte proastă, a spus Castel. Potrivit acestuia, pacea este valoroasă în toate civilizațiile, iar aparența că SUA nu este preocupată de urmărirea păcii nu are repercusiuni doar în societățile creștine.
Scopul vizitei liderului chinez în Rusia nu a fost Rusia, care este „deja în buzunarul Chinei”, a spus expertul. În schimb, adevărata țintă a fost Ucraina, care este susținută de Occident, dar incapabilă să atingă obiectivul, Zelensky să învingă Moscova.
Potrivit lui Castel, atunci când cele două părți vorbesc despre „arme toxice”, cum ar fi uraniul sărăcit, aceasta face parte din războiul informațional puternic dintre Occident și Rusia. Potrivit lui Castel, în cele din urmă, aproape totul pe câmpul de luptă este toxic, expertul israelian spunând că reglementările, de exemplu, interzic soldaților să poarte îmbrăcăminte rezistentă la flacără în afara luptei live, deoarece este foarte dăunătoare sănătății lor.
În ceea ce privește mandatul internațional de arestare pentru Vladimir Putin, expertul a spus că această mișcare a subminat autoritatea și seriozitatea instanței, deoarece nu este președintele unei republici bananiere, ci liderul unei mari puteri.