Vineri, 18 februarie, premierul suedez Magdalena Andersson a explicat că, în cazul unei invazii rusești a Ucrainei, Suedia „nu va fi un destinatar major” al refugiaților ucraineni.
Țările din Europa de Est se pregătesc pentru posibilitatea ca sute de mii de persoane să fugă din Ucraina dacă criza cu Rusia se intensifică, unele orașe poloneze afișând deja locuri disponibile, iar România ia în considerare taberele de refugiați.
Spre deosebire de valul mare de refugiați care au venit în Europa în 2015,a explicat premierul suedez, de data aceasta alte țări ar trebui să-și asume o responsabilitate mai mare. După ce a discutat despre posibilitatea unui val de refugiați ucraineni, doamna Andersson pare să fie în favoarea unei politici în care Uniunea Europeană impune statelor membre cote de refugiați.
Suedia are o istorie recentă de imigrare semnificativă de refugiați. În ultimii trei ani, țara a acceptat 41.000 de refugiați, inclusiv membri ai familiei acestora. În 2016, la apogeul valului de solicitanți de azil din anii 2010, Suedia a acceptat 71.571 de persoane conform definiției de refugiat a Convenției de la Geneva.
Un refuz al guvernului suedez de a accepta refugiați ucraineni ar fi o schimbare de față din ultimul război pe pământ european. În 1991-93, primii trei ani ai războaielor iugoslave din anii 1990, Suedia a primit aproximativ 111.000 de solicitanți de azil din Balcani. Ei au reprezentat 73% din toți refugiații pe care Suedia i-a primit în acea perioadă.
Premierul Andersson a fost criticat pentru aparenta ei ostilitate față de refugiații ucraineni. Într-o declarație pe Twitter, domnul Jan Ericson, membru al Parlamentului suedez pentru partidul moderat de centru-dreapta, și-a exprimat preferința pentru solicitanții de azil din Europa, mai degrabă „decât pentru oamenii de cealaltă parte a planetei” cu diferențe culturale semnificative.