Premierul Olandei: Prinţesa moştenitoare poate deveni regină şi dacă se căsătorește cu o femeie

by | 13 Oct 2021 | Extern

Prinţesa moştenitoare a Regatului Ţărilor de Jos se poate căsători cu o femeie şi să devină regină, a explicat prim-ministrul interimar Mark Rutte într-o intervenţie în Parlament, potrivit BBC.

Prim-ministrul interimar Mark Rutte a subliniat, în Parlament, răspunzând unei întrebări adresate în scris de propriul partid, că orice rege sau regină se poate căsători cu o persoană de acelaşi sex.

Căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt legale în Olanda începând din 2001, dar a fost mereu presupus că asta nu se aplică monarhiei, având în vedere nevoia unui moştenitor al tronului.

Rutte a spus că este vorba despre „situaţii teoretice”, însă următoarea regină ar putea fi căsătorită cu o femeie.

„Cabinetul nu consideră că un moştenitor al tronului sau regele ar trebui să abdice dacă el sau ea ar dori să se căsătorească cu un partener de acelaşi sex”, a explicat el.

Viitorul primului născut al regelui Willem-Alexander, prinţesa Amalia, este analizat intens după ce o carte apărută în vară a ridicat problema: ce s-ar întâmpla dacă ea alege să se căsătorească cu un partener de acelaşi sex.

Cartea nu a speculat cu privire la viaţa personală a prinţesei şi nu există vreun indiciu că o căsătorie ar putea avea loc în curând.

Prinţesa Amalia, moştenitoarea tronului Ţărilor de Jos, va împlini 18 ani în luna decembrie. Este aşteptat să înceapă cursurile universitare anul viitor şi, pentru perioada studenţiei, a refuzat să primească venitul regal la care are dreptul.

Problema i-a făcut pe doi membri ai Parlamentului din partidul liberal al lui Rutte, WD, să întrebe dacă actualele limitări privind căsătoria regală respectă „normele şi valorile din 2021”.

Deşi Cabinetul a clarificat faptul că mariajul între persoanele de acelaşi sex este posibil, nu este cunoscut ce se va întâmpla cu succesiunea dacă există copii născuţi dintr-o astfel de căsnicie regală, prin adopţie sau donator de spermă.

„Este teribil de complicat”, a explicat Rutte. Constituţia olandeză prevede că regele sau regina pot fi moşteniţi de un „descendent legitim”.

Prim-ministrul a mai spus pentru Dutch TV că este pur teoretic la acest moment, dar că va depinde de Parlament, care trebuie să aprobe un mariaj regal.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading