Din cauza interdicției introduse în Ucraina, nu se poate vorbi de negocieri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, miercuri, la o conferință de presă la Moscova.
„Negocierile cu Zelensky sunt excluse și asta pentru că a interzis prin lege toate negocierile cu guvernul rus”, a spus el.
Potrivit lui Lavrov, Rusia este pregătită să răspundă oricărei propuneri serioase, dar nu a văzut încă una. El a acuzat în mod repetat țările occidentale că i-au interzis Kievului să negocieze cu Moscova, chiar dacă părţile în conflict începuseră deja să discute.
„Ucraina a fost lovită peste mână (după discuțiile ruso-ucrainene din martie) și i s-a spus: încă nu! Și de atunci, după primăvara anului trecut, de multe ori – pe tot parcursul verii, la începutul toamnei – oficialii occidentali au spus iar și iar că este prea devreme pentru a intra în negocieri, că Ucraina trebuie să primească mai multe arme pentru a începe negocierile. dintr-o poziție puternică”, a spus ministrul rus de externe.
Lavrov a considerat lipsit de sens planul de pace în zece puncte prezentat de Zelensky grupului G20. El a obiectat că, în timp ce politicienii săi susțin că soarta Ucrainei nu poate fi decisă fără Ucraina, de fapt Occidentul decide în locul Ucrainei. În același timp, ministrul rus de externe considera că nivelul de sprijin acordat Ucrainei arată că Occidentul a mizat mult pe războiul împotriva Rusiei.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a atras, de asemenea, în repetate rânduri atenția asupra faptului că Ucraina exclude posibilitatea negocierilor.
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a scris miercuri într-o postare Telegram că negocierile privind Ucraina necesită recunoașterea sau „acceptarea tacită” a noilor teritorii care devin parte a Rusiei, precum și crearea de noi reguli internaționale. Potrivit opiniei sale, cel puțin două dintre cele șapte principii incluse în Carta ONU au fost interpretate diferit de Rusia și de statele ostile acesteia.
Așa cum a scris el, este vorba despre principiul dreptului națiunilor la autodeterminare (în cazul republicilor din bazinul Donețk și al altor zone ale Ucrainei, pe care Moscova le consideră acum proprii), precum și principiul bunei-credințe. implementarea obligațiilor internaționale, în special în ceea ce privește acordurile de la Minsk.
Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a parlamentului rus, a scris, de asemenea, pe Telegram că declarațiile anterioare ale fostului cancelar german Angela Merkel, fostului președinte francez Francois Hollande și Oleksiy Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, ar putea servi drept dovadă pentru un tribunal militar.
„Acești lideri plănuiau să declanșeze un război mondial, ale cărui consecințe erau previzibile. Și merită să fie pedepsiți pentru crimele lor”, a scris Vologyin. „Șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei a recunoscut: regimul de la Kiev se pregătea de război cu Rusia.”
„Această declarație, precum și dezvăluirile lui Merkel și Hollande că acordul de la Minsk au fost o modalitate de a da timp Kievului să se militarizeze, confirmă încă o dată cât de reală și gravă este amenințarea la adresa securității nu numai a locuitorilor din Donbass, ci și a cetățenilor a tarii noastre” spune Volodin.
Acesta crede că începerea unei operațiuni militare speciale s-a dovedit a fi singura decizie corectă luată în prealabil.
În acest sens, agenția de presă RIA Novostyi a reamintit că Merkel a recunoscut la începutul lunii decembrie că dorește să acorde Kievului timp să-și consolideze apărarea prin acordurile de la Minsk. Acest lucru a fost confirmat ulterior de Hollande.
În august anul trecut, Oleksiy Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei a recunoscut că, după ce Zelensky a respins acordul Minsk-3 propus la Paris în 2019, Kievul a început să se pregătească pentru un „război mare” cu Moscova.