Agenția de mediu a Națiunilor Unite spune că „nu există nicio cale credibilă către 1,5°C”, sugerând că națiunile occidentale nu au reușit să reducă ratele de emisie de carbon în intervalul de timp prevăzut de organizația internațională pentru a preveni schimbările climatice.
Raportul de mediu al ONU a analizat diferența dintre reducerile de dioxid de carbon promise de țări și reducerile necesare pentru a limita o creștere a temperaturii globale la 1,5 °C. Conform raportului, progresul a fost „îngrozitor de inadecvat”.
Raportul vine în urma revenirii Occidentului la arderea cărbunelui ca urmare a penuriei de gaz natural din cauza sancțiunilor aplicate energiei rusești.
În condițiile actuale, chiar și cu angajamentele climatice făcute de națiunile dezvoltate până în 2030, ar provoca în continuare o creștere a încălzirii globale cu 2,5 C.
Potrivit activiștilor pentru climă, creșterea temperaturii globale în ultimele decenii a dus la catastrofe climatice în numeroase țări în curs de dezvoltare, inclusiv Pakistan și Puerto Rico – nu contează faptul că utilizarea combustibililor fosili a avut foarte puțin de-a face cu defrișarea, deșertificarea cauzată de hiperindustrializare și supra-agricultura și așa mai departe. Practic orice dezastru natural sau provocat de om este din cauza schimbărilor climatice, după fanaticii verzi. Sau cum se spunea acum 20 de ani: Pământul mai are 10 ani, apoi vine sfârșitul lumii, oceanele cresc cu 5 metri, urșii polari se plimbă prin Paris iar metropolele vor fi o ruină.
Raportul ONU a amai arătat că angajamentele pe termen lung de a atinge emisiile nete zero până în 2050 ar însemna reducerea creșterii globale a temperaturii cu 1,8 C, dar lipsa de acțiune susținută a națiunilor dezvoltate înseamnă că acestea nu vor putea îndeplini obiectivele agenției.
„Acest raport ne spune în termeni științifici reci ce ne-a spus natura pe tot parcursul anului prin inundații mortale, furtuni și incendii puternice: trebuie să încetăm să ne umplem atmosfera cu gaze cu efect de seră și să nu mai facem asta rapid”, a spus Inger Andersen, director executiv. din Programul ONU pentru Mediu (UNEP).
„Am avut șansa noastră de a face schimbări progresive, dar acel timp a trecut. Numai o transformare radicală a economiilor și societăților noastre ne poate salva de la accelerarea dezastrului climatic”, a spus Andersen.
„Este aproape imposibil să reformăm economia globală și să reducem aproape la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, dar trebuie să încercăm”, a adăugat ea. „Fiecare fracțiune de grad contează: pentru comunitățile vulnerabile, pentru ecosisteme și pentru fiecare dintre noi.”
Andersen a susținut că acțiunea va genera locuri de muncă verzi și acces la energie electrică pentru milioane de oameni. Numai că ce vedem acum peste tot este șomaj, companii închise sau cu activitaea limitata de criza energetică și oameni sărăciți de revoluția verde creatoare de hiperinflație. Cu toate acestea nicio țară dezvoltată nu are de gând săscotă taxeleaberante verzi din facturile marilor producători de CO2 (energie, petrol, cărbune, industrie, materiale de construcții, etc).
Vorbind despre raport, secretarul general al ONU António Guterres, a declarat: „Emisiile rămân la niveluri periculoase și record și continuă să crească. Trebuie să reducem decalajul de emisii înainte ca catastrofa climatică să se apropie de noi toți.”
Populația Europei produce la ora actuală 7,52% din gazele cu efect de seră, de 3 ori mai puțin decqt China care conduce de departe clasamentul. Având în vedere că jumătate de glob est subdezvoltat, atunci când aceste tări își vor mări emisiile de 4-5 ori ce vom scadea noi europenii de la 7 la 6 sau 5 nici n-o s-ă conteze.
Indiferent de câte sacrificii sunt puși să facă cetățenii pentru guvernele lor, temperatura tot va crește, numai că vomfi toți mult mai săraci și mai nefericiți, ceea ce ar determina pe oricine să se întrebe dacă merită continuarea acestui acest Green Deal.