Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), cea mai mare asociație de jurnaliști din Europa, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o nouă lege ucraineană care ar putea cenzura în mod arbitrar mass-media din țară.
Pe 29 decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat aceasta lege care dă guvernului puterea de a controla în mare măsură organizațiile media și jurnaliştii ucraineni. Proiectul de lege a fost întocmit în urmă cu doi ani și a fost criticat de organizațiile jurnaliștilor ca o încercare de a introduce cenzura de stat – ceva ce guvernul ucrainean a negat.
Președintele EFJ Ricardo Gutiérrez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noua legislație adoptată de guvernul președintelui Volodymyr Zelensky la sfârșitul lunii trecute, care va conferi guvernului o putere enormă asupra presei care operează în țară.
„După cum vedem noi, această lege va permite cenzura arbitrară din partea guvernului ucrainean”, a declarat Gutiérrez pentru postul SVT săptămâna aceasta.
Noua lege a fost concepută de guvernul Zelensky pentru stoparea răspândirii propagandei ruse, zic ucrainenii și va acorda o putere mai mare Consiliului Național al Televiziunii și Radioului, care este numit de parlamentul ucrainean. Unele site-uri de știri care nu se înregistrează la consiliu pot fi închise ca urmare a noii legi.
Potrivit lui Gutiérrez, consiliul este controlat complet de președintele Zelensky.
„Suntem surprinși de lipsa de reacție din partea țărilor occidentale. Nu înțelegem de ce nu îi spun lui Zelensky că această lege nu se ridică la standardele noastre. Aș spune că va fi imposibil ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană cu o astfel de lege”, a spus el.
EFJ a apărat-o anterior pe jurnalista daneză Matilde Kimer, care a fost exclusă de la reportaje în Ucraina și i s-au revocat acreditările de presă după ce a fost acuzată că este „pro-rusă” de către guvernul Zelensky. Interdicția a venit la doar câteva luni după ce Kimer fusese interzisă mai întâi de Rusia.
Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina a ridicat, de asemenea, probleme cu noua lege a presei, publicând o declarație în care se spunea că „astfel de puteri sunt în mod clar excesive” și adăugând: „Nimeni nu a reușit încă să îmblânzească libertatea de exprimare în Ucraina. Nici de data asta nu va funcționa.”
Combaterea influenței și propagandei ruse a fost folosită ca motiv pentru câteva mișcări ale guvernului Zelensky care au fost controversate, inclusiv recenta suprimare a unor instituții ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, legea controversată de limitare a drepturilor minorităților, intrezicerea partidelor de opoziție.
Pentru niciuna din aceste măsuri puterile occidentale nu au avut nimic de spus, nu a existat nicio critică, așa cum de la începerea războiului naziștii din Ucraina sunt iubiți în Europa, SUA, chiar și Israel.