O extindere mai rapidă a energiilor regenerabile, precum cea eoliană și cea solară, este cel mai bun răspuns la creșterile recente ale prețurilor la gaz și energie electrică, a declarat miercuri (29 septembrie) un oficial al UE, repetând declarațiile anterioare ale Comisiei Europene.
Prețurile energiei au crescut recent, întrucât cererea globală în creștere s-a ciocnit cu aprovizionarea restrânsă cu gaze și cărbune, vremea nefavorabilă pentru sursele regenerabile de energie iar Uniunea Europeană a hotărât să crească prețul certificatelor de emisii de carbon.
„Soluția, pe termen lung, este implementarea accelerată a surselor regenerabile de energie și îmbunătățirea eficienței energetice”, a declarat Lukasz Kolinski, șeful Comisiei pentru integrarea surselor regenerabile de energie și a sistemului energetic.
„Trebuie să continuăm să investim în energie eoliană și solară pentru a avea mai multe zile în care sursele regenerabile stabilesc prețul. Situația de astăzi subliniază că trebuie să ne limităm dependența de combustibilii fosili străini cât mai curând posibil “, a declarat el vorbitorilor la un eveniment web găzduit de lobby-ul european al energiei electrice Eurelectric.
Pe măsură ce prețurile combustibililor fosili au crescut, costul producției de energie regenerabilă continuă să scadă, a declarat în urmă cu două săptămâni șeful UE în domeniul climatului.
„În loc să fim paralizați sau să încetinim lucrurile din cauza creșterii prețurilor acum în sectorul energetic, ar trebui să accelerăm lucrurile în tranziția către energia regenerabilă, astfel încât energia regenerabilă accesibilă să devină disponibilă pentru toată lumea”, a spus Frans Timermans, vicepreședintele Comisiei Europene. -președinte responsabil de Green Deal.
În prezent, Comisia Europeană pregătește un „set de instrumente” de măsuri pe care guvernele UE le pot utiliza pentru a face față creșterii continue a prețului energiei fără a compromite piața unică a blocului. Șefii de state și de guverne ai UE vor discuta situația la următoarea lor reuniune la summit din 21 octombrie.
Electrificarea este calea dorită a blocului pentru a atinge obiective climatice mai ambițioase până în 2030.
Aceasta ar contribui la reducerea rapidă a emisiilor, deoarece sectorul energetic reprezintă 75% din totalul emisiilor din UE.
„Trebuie să ne gândim cu atenție la un sistem care asigură prețuri scăzute consistente pentru energia electrică, astfel încât să putem face tranziția în sectorul nostru și, de asemenea, să electrizăm, menținând în același timp cetățenii fericiți de prețurile energiei”, a declarat secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby.