În aprilie 1965, președintele SUA, Lyndon Baines Johnson (LBJ) a explicat de ce se intensifică implicarea Statelor Unite în Vietnam: „Trebuie să luptăm dacă vrem să trăim într-o lume în care fiecare țară își poate modela propriul destin și numai într-o astfel de lume propria noastră libertate va fi sigură… ne-am luat angajamentul de a ajuta Vietnamul de Sud să-și apere independența și intenționez să mă țin de această promisiune. A dezonora acel angajament, a abandona națiunea mică și curajoasă în fața dușmanilor săi și in fața teroarii ce o să urmeze ar fi o greșeală de neiertat.”
Johnson a continuat: „Suntem acolo pentru a întări ordinea mondială… A lăsa Vietnamul în voia sorții ar zgudui încrederea tuturor acestor oameni în valoarea unui angajament american și în valoarea cuvintelor Americii”.
Fără a învăța din eșecul și măcelul războiului korean din 1950-1953, armata americană a început bombardarea pe scară largă a Vietnamului și a trimis sute de mii de soldați.
La acea vreme, primăvara anului 1965, doar 400 de soldați americani muriseră în conflict. Războiul nu era încă nepopular. Americanii care protestau împotriva războiului din Vietnam erau în minoritate.
Ani mai târziu, după ce sute de mii au fost recrutați în armată iar zeci de mii au murit, războiul a devenit foarte nepopular. Peste 58.000 de americani și trei milioane de civili și soldați vietnamezi au murit în război. Costul în vieți umane și resurse irosite a fost imens. „Marea Societate” pe care LBJ spera să o construiască a fost oprită prin pierderea vieților, a energiei și a resurselor în războiul din Vietnam.
Există asemănări cu ceea ce se întâmplă astăzi, cu SUA și NATO care varsă zeci de MILIARDE de dolari în arme în Ucraina pentru a contracara intervenția militară rusă. SUA și UE oferă sprijin suplimentar în informații și consiliere militară. Deși nu există încă trupe oficiale americane (cum nu au fost nici în Vietnam în primii ani), există operațiuni speciale și mult alt sprijin militar.
Declarațiile președintelui Biden și celor de la Casa Albă sună similar cu cele ale lui LBJ în faza incipientă a războiului din Vietnam. În declarația sa adresată Congresului, în care a cerut finanțare suplimentară pentru Ucraina, Biden a spus: „Avem nevoie de acest proiect de lege pentru a sprijini Ucraina în lupta ei pentru libertate… Costul acestei lupte nu este ieftin, dar renunțarea în fața agresiunii va fi mai costisitoare dacă permitem să se întâmple”. Arătând clar că obiectivul SUA nu este doar „libertatea” Ucrainei, Biden continuă: „Investiția în libertatea și securitatea Ucrainei este un preț mic de plătit pentru a pedepsi agresiunea rusă și pentru a reduce riscul unor viitoare conflicte”.
Atât în Vietnam, cât și în Ucraina, Statele Unite au instalat sau au promovat guverne pro-americane pentru a contracara acțiunile „adversarilor”. În anii 1950, Statele Unite s-au împiedicat intr-un referendum la nivel național în Vietnam care ar fi putut uni țara fără război. În 2014, SUA a jucat un rol esențial în reușita loviturii de stat din Ucraina, care a răsturnat un guvern ales democratic, ducând la secesiunea Crimeei și la războiul civil din estul Ucrainei. În timp ce majoritatea celor din Occident cred că conflictul din Ucraina a început în februarie 2022, acesta a început de fapt în februarie 2014. Documentarul din 2016 „Ucraina în flăcări”, tradus în limba română de echipa știri-alternative.ro, interzis inițial de YouTube, descrie bine lovitura de stat.
Mainstream media a promovat în SUA ca și câștigat războiul din Vietnam, până când ofensiva armatei Vietnamului de Nord, ofensiva Tet, din 1968, a dezvăluit realitatea din teren. În mod similar, acum, în zilele noastre, mass-media occidentală prezintă ucrainenii câștigând războiul. În realitate, Rusia, separatiștii din Donețk (DPR) și cei din Lugansk (LPR) au preluat controlul asupra sud-estului Ucrainei. Între timp, președintele ucrainean Zelensky a ordonat întemnițarea oponenților iar cel mai mare partid de opoziție a fost interzis. Mulți ucraineni se opun politicii sale și continuării războiului. Ucrainenii au devenit carne de tun pentru obiectivele geopolitice ale SUA, la fel cum au fost și sud-vietnamezii.
Acum este clar că escaladarea făcută de LBJ în 1965 a fost o greșeală uriașă și costisitoare. Războiul inutil a făcut pagube imense Vietnamului, Cambodgiei și Laosului având ramificații negative enorme în Statele Unite.
Vor continua Statele Unite să escaladeze conflictul din Ucraina cu scopul de a răni Rusia și de a rămâne singura superputere din lume?