Japonia: căsătoriile între persoane de același sex, declarate neconstituționale

by | 27 Jun 2022 | Extern

În încercarea de a schimba Constituția japoneză – care nu permite căsătoriile între persoane de același sex – 14 cupluri de același sex au mers în instanță în 2019 pentru a deschide procese împotriva guvernului. Plângerea lor: încălcarea dreptului lor la liberă uniune și egalitate.

Ca urmare a acestor procese, deschise în cinci orașe diferite, instanța din Sapporo a hotărât că interdicția căsătoriilor între homosexuali era „neconstituțională” în 2021. Cu toate acestea, o nouă hotărâre pronunțată la 20 iunie 2022 de Tribunalul Districtual Osaka contrazice judecătorii din Sapporo și a declarat interdicția legală. Acesta a reconfirmat opinia juridică potrivit căreia „scopul căsătoriei este reproducerea”, adăugând „căsătoria este o relație între un bărbat și o femeie pentru a avea copii și a-i crește împreună în coabitare”.

Justițiabilii, două cupluri de bărbați și un cuplu de femei, au fost foarte dezamăgiți de sentință. „Este îngrozitor, pur și simplu îngrozitor”, a spus una dintre reclamante. Activistul LGBTQ Gon Matsunaka a recunoscut că „după hotărârea de la Sapporo, speram la aceeași hotărâre sau la ceva și mai bun”. Un alt reclamant, Machi Sakata, și-a exprimat îndoielile: „Nu știu dacă sistemul juridic din această țară funcționează cu adevărat”. Ei plănuiesc să conteste decizia.

Constituția Japoniei datează din 1947 și definește căsătoria în articolul 24 după cum urmează:

Căsătoria se va baza numai pe consimțământul reciproc al ambelor sexe și se va menține prin cooperare reciprocă, având drept bază drepturi egale ale soțului și soției.

Cu toate acestea, hotărârea de anul trecut de la Sapporo, care a susținut că interzicerea căsătoriilor gay este „neconstituțională”, a făcut referire la articolul 14 din Constituție, care impune legi egale pentru toți cetățenii japonezi:

Toți oamenii sunt egali în condițiile legii și nu trebuie să existe discriminare în relațiile politice, economice sau sociale din cauza rasei, credinței, sexului, statutului social sau originii familiei.

În timp ce drepturile de căsătorie nu sunt acordate cuplurilor de același sex, multe orașe, inclusiv Osaka, acordă certificate oficiale de recunoaștere cuplurilor gay. Aceste certificate permit cuplurilor de același sex să ia parte la anumite beneficii conjugale (cum ar fi drepturile de vizitare la spital), dar le interzic, de exemplu, moștenirea soțului.

Hotărârea instanței de la Osaka a continuat să încurajeze dezbaterea publică despre extinderea drepturilor cuplurilor homosexuale. Instanța a precizat că „din perspectiva demnității individuale, se poate spune că este necesar să se conștientizeze beneficiile cuplurilor de același sex fiind recunoscute public prin recunoaștere oficială”. În urma „dezbaterii publice cu privire la ce tip de sistem este potrivit pentru aceasta”, a adăugat instanța, „s-ar putea să fie posibil să se creeze un nou sistem” care să recunoască interesele cuplurilor de același sex.

Așadar, în timp ce activiștii LGBTQ au primit hotărârea ca pe un eșec, poate fi doar o piedică temporară – dacă parlamentul urmează sfatul judecătorilor din Osaka.

Etichete: Japonia | LGBT

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading