După șapte ani de măcel în Donbas și trei luni de război în sudul Ucrainei, ziarele occidentale au început să aibă o schimbare de retorică de 180 de grade. La inceputul razboiului mesajul din partea Statelor Unite și UE, care apărea aproape la orice televiziune, era foarte clar: Rusia trebuie să se retragă complet din Ucraina! Nu au trecut decât 3 luni și o schimbare a început să apară peste tot în presa mainstream. Am inceput prin a ridica în slavi rezistența ucrainenilor și a lui Zelenski pentru ca acum să-i cerem să se așeze la masa negocierilor și să facă concesii majore.
Pe 19 mai, New York Times, a facut un apel clar pentru o schimbare de direcție, declarând că „victoria totală” asupra Rusiei nu este posibilă și că Ucraina va trebui să negocieze o pace într-un mod care reflectă o „evaluare realistă” și „limitele” angajamentului SUA. New York Times este unul dintre principalii formatori de opiniei publică care se adresează elitelor și prin urmare editorialele sale nu trebuie luate cu ușurință.
Editorialul conține cateva pasaje cheie:
„În martie, SUA a susținut că mesajul din partea Statelor Unite și a aliaților săi către ucraineni și ruși trebuie să fie: indiferent de cât timp va dura, Ucraina va fi liberă. …”
„Acest obiectiv nu se poate schimba, dar în cele din urmă, nu este în interesul Americii să se cufunde într-un război total cu Rusia, chiar dacă o pace negociată ar putea cere Ucrainei să ia niște decizii grele”.
„O victorie militară decisivă a Ucrainei asupra Rusiei, în care Ucraina să recâștige tot teritoriul pe care Rusia l-a ocupat din 2014, nu este un obiectiv realist. …Rusia rămâne prea puternică…”
Apoi, pentru a se asigura că președintele Joe Biden și ucrainenii înțeleg ce ar trebui să facă, adaugă:
„… Biden ar trebui să-i explice președintelui Volodymyr Zelensky și poporului său că există o limită în ceea ce privește cât de departe vor merge Statele Unite și NATO pentru a se confrunta cu Rusia – limită pentru arme, bani și sprijin politic. Este imperativ ca deciziile guvernului ucrainean să se bazeze pe o evaluare realistă a mijloacelor sale și câtă distrugere mai poate suporta Ucraina.”
Pe măsură ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a citit aceste cuvinte, probabil că a început să transpire. Vocea celor puternici îi spune că el și Ucraina vor trebui să facă niște sacrificii pentru ca SUA și UE să-și salveze fețele.
Trebuie să întelegem că Rusia a gestionat situația în mod neașteptat de bine, în ciuda previziunilor îngrozitoare din partea Occidentului, sprijinul rușilor pentru Vladimir Putin depășind 80% (vezi Bloomberg).
Din 195 de națiuni, 165 — inclusiv India și China, cu 35% din populația lumii — au refuzat să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, lăsând SUA, nu Rusia, relativ izolată în lume.
Rubla, despre care Biden a spus că ar fi „praf”, nu numai că a revenit la nivelurile de dinainte de februarie, dar se tranzacționează recent în jurul valorii maxime din ultimii doi ani.
Rusia se așteaptă la o recoltă extraordinară, iar lumea este avidă de grâu și îngrășăminte, petrolul și gazele oferind și ele venituri substanțiale. UE a cedat în mare măsură cererii Rusiei de a fi plătită pentru gaz în ruble. Secretarul Trezoreriei SUA ne-a avertizat pe noi, europeni sinucigași, că un embargo asupra petrolului rusesc va afecta și mai mult economiile UE. Dar nu ne-a interesat nimc, am mers ca berbecii și prețul la pompa a inceput să afișeze realitatea.
Forțele ruse înregistrează progrese lente, dar constante în sudul și estul Ucrainei, doar ce au câștigat la Mariupol – cea mai mare bătălie a războiului de până acum și o înfrângere demoralizatoare pentru Ucraina mai ales ca au fost capturați și luptătorii de la Azov.
În SUA inflația care era deja ridicată înainte de criza din Ucraina (vezi inchiderea economiei din cauza covid) a ajuns la peste 8%, Rezerva Federală (FED) străduindu-se să o controleze prin creșterea ratelor dobânzilor. Pe măsură ce războiul progresează, mulți s-au alăturat lui Ben Bernanke, fostul președinte al FED, pentru a prezice o perioadă de șomaj ridicat, inflație ridicată, o creștere economică scăzută adică teribila stagflație.
Și în timp ce opinia publică americană rămâne în favoarea implicării SUA în Ucraina, există semne de derapaj. De exemplu, Pew ne relatează că numărul celor care consideră că SUA nu face suficient pentru războiul din Ucraina a scăzut din martie până în mai. Pe măsură ce inflația se mărește, prețurile la gaze și alimente o iau razna, voci precum cele ale lui Tucker Carlson (Fox News) și Rand Paul (senator republican) subliniază legătura dintre inflație și război – nemulțumirea va crește cu siguranță.
În cele din urmă, pe măsură ce războiul devine mai puțin popular un dezastru electoral se profilează în 2022 și 2024 pentru Biden și Partidul Democrat, chiar în condițiile în care majoritatea presei americane servește drept purtător de cuvânt a administrației actuale.
Capacitatea lui Biden de a rămâne la conducerea evenimentelor este pusă sub semnul întrebării. Mulți oameni de vârsta lui pot face față unei astfel de situații dar el pare să nu fie în această categorie.
Clar, există voci din ce în ce mai panicate în presa mainstream care fac apel pentru a se găsi cât mai repede o soluție de compromis și de a salva economiile vestice greu incercate de sancțiunile aplicate Rusiei si a blocajelor Covid-19.