După ce gazoductele Nord Stream 1 și 2 au fost zguduite de explozii, a fost lansată o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat. În timp ce majoritatea arată cu degetul spre Rusia pentru auto-sabotaj, Gazprom, aruncă pe piață o informație bombă.
Compania rusească Gazprom a declarat luni că în urmă cu aproape șapte ani, un distrugător de mine a fost descoperit la conducta Nord Stream 1, aparținând Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Serghei Kupriyanovm, purtătorul de cuvânt al Gazprom, a declarat presei de stat ruse că obiectul care a fost pescuit de la o adâncime de 40 de metri a fost curățat de forțele armate suedeze fără a oferi prea multe detalii despre descoperirea sa într-o locație suspectă.
Conducta a fost oprită pentru scurt timp înainte ca forțele suedeze să ducă muniția.
„Acest caz este binecunoscut. La 6 noiembrie 2015, în timpul unei inspecţii vizuale planificate a gazoductului Nord Stream 1, a fost descoperit dispozitivul subacvatic al NATO Sea Fox. Se afla în spaţiul dintre conductele de gaz, clar lângă una dintre conducte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom la postul tv Rossia-24.
„Locația obiectului se afla în Zona Economică Exclusivă (ZEE) suedeză, la aproximativ 120 km distanță de insula Gotland. Autoritățile suedeze relevante au fost informate și au rămas în contact direct cu Nord Stream până când obiectul a fost curățat cu succes”, se arată în comunicat adăugat.
Investigația continua pentru în cazul exploziilor gazoductelor
Potrivit concluziilor investigației danezo-suedeze, cele patru breșe care au afectat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică de luna trecută,au fost provocate de explozii subacvatice echivalente cu sute de kilograme de explozivi.
Germania, Danemarca și Suedia au susținut că acestea au fost atacuri premeditate pentru a distruge conductele.
Expert la Bloomberg TV: Toată planeta crede că americanii au distrus gazoductele
În timp ce furnizarea de gaze naturale prin conducte rămâne oprită, scurgerile au fost astupate. Nord Stream 2 a fost reparat pe 1 octombrie, urmat de Nord Stream 1 pe 3 octombrie.
„Scurgerea mai mare nu mai este acum vizibilă la suprafață, în timp ce cea mai mică, în schimb, a crescut ușor”, a spus paza de coastă suedeză într-un comunicat referitor la Nord Stream 1.