Funcționează sancțiunile? Rubla Rusiei se apropie de maximul din ultimii 7 ani în raport cu euro

by | 26 May 2022 | Extern

Rubla dă semne constante de redresare, în ciuda efectului paralizant al sancțiunilor economice impuse Rusiei de Occident.

Cu toate că au fost impuse sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei pentru invazia sa în curs de desfășurare în Ucraina, rubla a continuat să se aprecieze în raport cu monedele de referință vestice, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor.

Rubla sa întărit cu peste 30% de la începutul anului, în ciuda climatului politic actual și a efectului paralizant al sancțiunilor impuse economiei ruse, potrivit portalului de știri ungur Mandiner.

La începutul conflictului, președintele american Joe Biden sărbătorea scăderea record a valorii rublei, moneda rusă înregistrând inițial pierderi șocante când sancțiunile au intrat în vigoare.

Cu toate acestea, de atunci, rubla a revenit, parțial din cauza cererii de resurse rusești, inclusiv petrol și gaze. Rusia a luat o serie de măsuri extraordinare pentru a stopa pierderile, inclusiv restricționarea utilizării valutelor străine pe plan intern și obligarea companiilor străine care doresc să cumpere gaze să facă acest lucru în ruble.

Recent și Comisia Europeană a cedat și a acceptat ca statele membre să faca plăți în ruble pentru gazul rusesc importat.

Puterea rublei nu înseamnă neapărat că sancțiunile sunt complet ineficiente, deoarece Rusia se confruntă cu probleme economice. Cu toate acestea, puterea rublei a ajutat la reducerea inflației în Rusia și, de asemenea, a servit ca un simbol important al rezistenței economiei țării.

Cursul de schimb al rublei ruse față de euro a crescut la începutul săptămânii cu peste 6%, până la cel mai mare nivel din aproape șapte ani. Euro s-a depreciat cu peste 6% pe zi, la 58,75 ruble, care este cel mai puternic curs de schimb al rublei din iunie 2015.

Față de dolar, rubla a crescut cu 4,6%, până la 57,47, aproape de cea mai mică rată a dolarului de 57,07 ruble din martie 2018.

Până acum în acest an, rubla a avut cele mai bune rezultate în raport cu dolarul american, comparativ cu toate monedele europene.

În mod ironic, rubla a câștigat atât de mult în ultimele luni față de principalele valute occidentale, încât, potrivit surselor de presă ruse, banca centrală a început să cumpere valute străine pentru a opri câștigurile rublei, care fac exporturile rusești mai putin profitabile. Banca Centrală Rusă a negat până acum că face acest lucru.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading