Fukushima: Japonia „va arunca apa contaminată în mare”

by | 16 Oct 2020 | Extern

Japonia va arunca în mare apa radioactivă tratată din centrala nucleară Fukushima spun surse din mass-media.

Dealungul anilor au avut loc dezbateri cu privire la modul de eliminare a apei utilizate pentru răcirea centralei electrice lovite de un tsunami în 2011.

Grupurile de mediu și pescari se opun ideii dar mulți oameni de știință spun că riscul ar fi destul de scăzut.

Guvernul spune că nu a fost luată nicio decizie finală.

Eliberarea a peste un milion de tone de apă, care a fost filtrată pentru a reduce radioactivitatea, ar începe cel mai devreme în 2022, potrivit presei japoneze, a cotidianelor naționale Nikkei și Yomiuri Shimbun.

Apa va fi diluată în interiorul centralei înainte de eliberare, va fi de 40 de ori mai puțin concentrată, întregul proces durând 30 de ani, a relatat Yomiuri Shimbun

O decizie oficială ar putea fi luata până la sfârșitul acestei luni, a relatat agenția de știri Kyodo.

Problema a devenit din ce in ce mai urgenta deoarece spațiul pentru stocarea lichidului – care include apa subterană contaminata și ploaia – se micșorează.

Majoritatea izotopilor radioactivi au fost îndepărtați printr-un proces complex de filtrare. Dar un izotop, tritiul, nu poate fi îndepărtat astfel încât apa a fost stocată în rezervoare uriașe care se vor umple până în 2022.

Ministrul industriei japoneze, Hiroshi Kajiyama, a declarat că nu s-a luat încă nicio decizie privind eliminarea apei, însă guvernul a planificat să ia una în curând.

“Pentru a preveni orice întârziere în procesul de dezafectare trebuie să luăm o decizie rapid”, a declarat el într-o conferință de presă.

Grupurile ecologiste și-au exprimat de mult timp opoziția față de eliberarea apei în ocean. Și grupurile de pescari se impotrivesc aruncarii apei in mare spunând că consumatorii vor refuza să cumpere produse din peste prins in regiune.

Cu toate acestea unii oameni de știință spun că apa s-ar dilua rapid în imensitatea Oceanului Pacific și că tritiul prezintă un risc scăzut pentru sănătatea umană și animală.

Ce s-a intamplat in 2011?

La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9,0 a lovit coasta de nord-est a Japoniei provocând un tsunami de 15 metri.

În timp ce sistemele de rezervă pentru prevenirea topirii nucleului au supraviețuit cutremurului inițial, daune majore au fost cauzate de tsunami.

Deoarece sistemele de răcire ale instalației nu au functionat în zilele de dupa cutremur tone de materiale radioactive au fost eliberate.

Aproximativ 18.500 de oameni au murit sau au dispărut în urma cutremurului și a tsunami-ului iar peste 160.000 au fost forțați să se mute din casele lor.

Ultimul mare accident nuclear soldat cu topirea nucleului a fost cel de la Cernobîl în 1986.

Etichete: Japonia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading