Fermierii din Țările de Jos și-au format propriul Convoi al Libertății, ca cel din Canada, blocând autostrăzile cu tractoare, dând foc baloților de fân și aruncând gunoi de grajd, pentru a protesta împotriva anunțului recent al guvernului de a reduce drastic emisiile,ceea ce va forța multe ferme să se închidă.
Aproximativ 40.000 de protestatari s-au adunat în centrul Olandei pentru a protesta împotriva planurilor de reducere a emisiilor de azot și amoniac săptămâna trecută. Protestele au continuat în toată țara, fără niciun semn de oprire. Protestele sunt susținute și de transportatori dar și de fermieri din Germnaia și Italia. La proteste s-au alăturat și pescarii din Țările de Jos, blocând portul din Harlingen cu traulere săptămâna trecută, conform EuroNews.
Dutch citizens support farmers everywhere in the Netherlands. pic.twitter.com/YmS3BULf8R
— RadioGenova (@RadioGenova) July 10, 2022
German farmers in Paderborn and beyond support the Dutch farmers’ protest. pic.twitter.com/IOdeA47ALK
— RadioGenova (@RadioGenova) July 10, 2022
Dutch farmers warn Mark Rutte: “The protests will continue. We have the support of millions of people. There will be actions the Holland has never seen before.” pic.twitter.com/zUEXCsMrqE
— RadioGenova (@RadioGenova) July 9, 2022
Sute de afaceri din mai multe orașe au fost practic închise din cauza protestelor. Între timp, multe supermarketuri au rafturile goale, deoarece fermierii blochează și centrele de distribuție de la începutul acestei luni.
Fermierii s-au ciocnit cu poliția în fața casei ministrului responsabil cu politicile guvernului privind emisiile, câțiva fiind arestați. Printre ei, un tânăr de 16 ani ce a încercat să fugă de poliție cu tractorul dar un ofițer a deschis focul asupra acestuia, gloanțele nimerindu-i tractorul. După ce inițial a fost reținut sub suspiciunea de tentativă de omor, tânărul șofer a fost eliberat fără acuzații.
Prim-ministrul Mark Rutte nu s-a întâlnit până acum cu fermierii șî după cum am văzut în Canada disprețul conducătorilor față de clasa muncitoare, nici acest politicial globalist nu va ceda.
„Libertatea de exprimare și dreptul de a demonstra sunt o parte vitală a societății noastre democratice și le voi apăra întotdeauna”, a spus premierul Mark Rutte. „Dar … nu este acceptabil să creăm situații periculoase, nu este acceptabil să intimidați oficialii, nu vom accepta niciodată asta.”
Țările de Jos, o națiune cu o populație mai mică decât a României, de 17,5 milioane de locuitori, are 1,57 milioane de vaci de lapte înregistrate și puțin peste 1 milion de viței crescuți pentru carne. Țara este unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume, exportând fructe, flori, legume, produse lactate și carne în valoare de aproximativ 97 de miliarde de dolari în 2020.
Prezentând luna trecută o hartă care detaliază obiectivele de reducere a azotului, guvernul olandez a numit-o o „tranziție inevitabilă”. Ministrul de resort vede trei opțiuni pentru fermieri: „deveniți (mai) durabili, relocați sau opriți.”
Guvernul olandez urmărește să reducă emisiile de azot cu 50% până în 2030 și a alocat 24,3 miliarde de euro în plus (25,6 miliarde de dolari) pentru finanțarea schimbărilor. Autoritățile provinciale au la dispoziție un an pentru a elabora planuri pentru realizarea reducerilor. Fermierii vor fi forțați să reducă drastic numărul animalelor și să nu mai folosească îngrașăminte chimice în cantități mari.
LTO – Asociația Neerlandeză pentru Agricultură și Horticultură, care reprezintă aproximativ 30.000 de ferme – aproape jumătate din totalul fermelor – a descris obiectivul de reducere a azotului ca fiind „pur și simplu imposibil de atins”.
Grupul spune că guvernul se concentrează pe reducerea efectivelor de animale și cumpărarea de ferme și nu acordă suficientă atenție inovației și practicilor agricole durabile.