Liderii UE ar trebui să facă tot posibilul la summitul UE de joi (21 octombrie) pentru a evita o dilemă „curată sau ieftină”, care prezintă un risc politic sever, a declarat un diplomat UE pentru euractiv.com.
„Avem așteptări scăzute în ceea ce privește setul de instrumente al Comisiei Europene pentru a combate majorările prețurilor la energie”, a spus diplomatul, adăugând că blocul se confruntă în prezent doar cu „începutul unei crize energetice”.
El a spus că setul de instrumente oferă într-adevăr flexibilitate atunci când vine vorba de protejarea gospodăriilor vulnerabile. Totuși, se concentrează doar pe termen scurt și nu abordează problema multor țări care au investiții reduse în surse regenerabile și, simultan, infrastructură de gaz slabă.
Spania, Italia și Grecia au cerut Comisiei să exploreze opțiunea de achiziție și stocare în comun a gazelor naturale, dar alte state membre precum Germania nu sunt interesate.
„Germania nu se confruntă cu nicio problemă cu gazul, deoarece a asigurat contracte privilegiate”, a spus diplomatul, adăugând că Berlinul este, de asemenea, sceptic față de un sistem de achiziții comune în rândul statelor membre interesate ale UE, deoarece „ar denatura piața UE”.
Diplomatul a mai spus că Suedia și Olanda susțin Germania, argumentând că unele țări din UE ar fi trebuit să ia în considerare investițiile în securitatea lor energetică cu mulți ani în urmă. Cu toate acestea, Berlinul se opune investițiilor în energie nucleare din UE.