Demonstrații împotriva restricțiilor au avut loc sâmbătă în Elveția, Croația, Belgia, Italia, Irlanda de Nord și Țările de Jos, la o zi după ce poliția olandeză a a folosit forța asupra protestatarilor și șapte persoane au fost rănite în revoltele care au izbucnit la Rotterdam. Protestatarii s-au adunat împotriva restricțiilor legate de coronavirus și a permiselor obligatorii COVID-19 necesare în multe țări europene pentru a intra în restaurante, piețe de Crăciun sau evenimente sportive, precum și împotriva vaccinărilor obligatorii.
Și în România au avut loc proteste, mai modeste e drept. sute de persoane au protestat și duminică, la fel ca aproape în fiecare weekend, în Piața Universității împotriva impunerii certificatelor de vaccinare. Proteste similare celui din București au avut loc în mai multe orașe din țară: Ploiești, Sibiu, Cluj-Napoca, Focșani, Botoșani, Craiova, Constanța ș.a.
Odată cu creșterea din nou a infecțiilor, în ciuda a aproape doi ani de restricții, criza sănătății asmute din ce în ce mai mult pe cetățean împotriva cetățeanului – pe cei vaccinați împotriva celor nevaccinați.
Zeci de mii de protestatari au mărșăluit sâmbătă prin Viena, după ce guvernul austriac a anunțat o carantină la nivel național, care începe luni și vaccinarea obligatoriie începând cu 1 februarie.
În Elveția, învecinată, 2.000 de persoane au protestat împotriva unui referendum viitor privind aprobarea legii guvernului privind restricțiile COVID-19, susținând că este discriminatorie, a raportat postul public SRF.
La o zi după revolta de la Rotterdam, mii de oameni s-au adunat în Piața Dam centrală din Amsterdam, în ciuda faptului că organizatorii au anulat protestul. Au mers pașnic pe străzi, supravegheați îndeaproape de poliție.
Poliția din orașul olandez Rotterdam s-a ciocnit vineri cu protestatarii și a tras focuri de avertisment în timp ce au izbucnit revolte din cauza măsurilor anti-COVID-19, au declarat vineri autoritățile. Cel puțin șapte persoane au fost rănite.
Videoclipurile postate online arată mașini, inclusiv vehicule de poliție, carbonizate și cuprinse de flăcări. De asemenea, au fost văzuți oameni aruncând cu obiecte în poliție.
În Italia, 3.000 de persoane s-au prezentat în Circul Maxim al capitalei, un teren în care în antichitate romanii organizau divertisment popular, pentru a protesta împotriva certificatelor „Green Pass” cerute la locurile de muncă, restaurante, cinematografe, teatre, locuri de sport și săli de sport, precum și pentru călătorii cu trenul, autobuzul sau feribotul pe distanțe lungi.
În Irlanda de Nord, câteva sute de persoane care s-au opus pașapoartelor pentru vaccin au protestat în fața primăriei din Belfast, unde s-a deschis sâmbătă piața de Crăciun din oraș — o piață în care era necesară dovada vaccinării sau un test COVID-19 negativ.
În Croația, mii de oameni s-au adunat în capitala Zagreb, purtând steaguri, simboluri naționaliste și religioase, împreună cu bannere împotriva vaccinării și ceea ce ei descriu drept restricții ale libertăților oamenilor.
Protestatarii din Guadelupa (teriroriu francez) au blocat drumurile și au incendiat mașini. Ei denunță permisul de sănătate COVID-19 al Franței, care este necesar pentru a accesa restaurante și cafenele, locuri culturale, arene sportive și călătorii pe distanțe lungi. De asemenea, ei protestează împotriva vaccinărilor obligatorii din Franța pentru lucrătorii din domeniul sănătății.
Aproape 40.000 de oameni au participat duminică, 21 noiembrie, la un marș împotriva restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID la Bruxelles, iar forțele de ordine au fost nevoite să ia măsuri după cele mai multe persoane au devenit violente, a informat The Guardian.