Pentru prima dată în istorie, Italia, Austria și Germania au votat împotriva rezoluției ONU privind combaterea glorificării nazismului.
Votarea a fost efectuată în timpul unei reuniuni a Comisiei a treia a Adunării Generale a ONU. Majoritatea de voturi a fost exprimată în favoarea rezoluției.
„Din ce știu, acesta este primul caz din istorie. <…> Chiar și atunci când în 2011 a avut loc o scindare în rândurile UE și o parte din statele membre UE au votat împotrivă, iar o parte s-au abținut, reprezentanții Germaniei , Italia și Austria ne-au jurat că nu vor putea niciodată, din motive de principiu, să voteze împotriva unui document care condamnă glorificarea nazismului”, a declarat Lukyantsev reporterilor, potrivit RIA Novosti.
Votarea rezoluției de combatere a glorificarii nazismului are loc de obicei anual. În 2021 Statele Unite și Ucraina au fost singurele țări care au votat împotrivă iar 53 s-au abținut: toate țările din Europa plus Japonia, Australia, Canada, Noua Zeelandă.
În 2022, 106 țări au susținut-o, 52 au fost împotrivă, 15 s-au abținut. Anul acesta, Marea Britanie, România, Statele Unite, Ucraina, Germania, Austria, Italia, Franța, restul țărilor europene, Australia, CAnada, Japonia etc. au refuzat să o susțină. Ei cred că Federația Rusă exploatează subiectul combaterii neonazismului în scopuri proprii pe fondul operațiunii militare din Ucraina iar votul vine ca o contradicție în logica discursului public. În fapt discursul politic dual e ce caracterizează cel mai bine politica de azi.
Documentul, intitulat „Combaterea glorificării nazismului, neonazismului și a altor practici care contribuie la escaladarea formelor moderne de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță asociată”, recomandă țărilor să ia măsuri concrete adecvate, „inclusiv în domeniul legislației și educației, în conformitate cu obligațiile internaționale care le revin în domeniul drepturilor omului, pentru a preveni revizuirea istoriei și rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial și negarea crimelor împotriva umanității și crimelor de război comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.”
Rezoluția solicită, de asemenea, statelor membre „să ia măsuri active pentru a se asigura că sistemele de învățământ dezvoltă conținutul necesar pentru a oferi relatări exacte ale istoriei, precum și pentru a promova toleranța și alte principii internaționale ale drepturilor omului”.