Fabricile de hârtie italiene care produc totul, de la cutii de pizza la ambalaje de mobilă, s-au oprit pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina a făcut ca prețurile gazelor naturale să explodeze vertiginos, conform AP (Milano).
Și nu este vorba doar despre hârtie. Oțelăriile italiene, de asemenea, au oprit cuptoarele electrice săptămâna trecută. Iar pescarii, care se confruntau cu creșteri uriașe ale prețului petrolului, au rămas în port, reparând plasele în loc să le arunce în mare.
Niciunde mai mult decât în Italia, a treia economie ca mărime a Uniunii Europene, dependența de energia rusă nu are un impact mai mare asupra industriei. Aproximativ 40% din electricitate este generată din gaze naturale care provin în mare parte din Rusia, în comparație cu aproximativ un sfert în Germania, un alt importator major și cea mai mare economie a continentului.
În ultimul deceniu, dependența Italiei de gazele naturale rusești a crescut de la 27% la 43% – un fapt deplâns de premierul Mario Draghi. Va dura cel puțin doi ani pentru a înlocui gazul, spune ministrul său pentru tranziția energetică.
Chiar și înainte de război, Europa se confrunta cu o criză energetică gravă, care a condus la creșterea costurilor pentru electricitate, alimente, consumabile și orice altceva pentru oameni și afaceri. Prețurile tot mai mari, legate de temerile că conflictul va duce la o întrerupere a energiei, lovesc continentul mult mai puternic decât SUA, deoarece importă atât de mult din petrol și gaze din Rusia.
Liderii europeni reuniți vineri la Versailles, în afara Parisului, au discutat modalități de atenuare a efectelor. Draghi a cerut să se diversifice sursele de gaze naturale, să se dezvolte sursele regenerabile și să fie introdus un plafon la prețurile gazelor naturale. El a spus că ministrul său de externe, care a vizitat recent Algeria și Qatar, lucrează la noi piețe de gaz.
„Vorbim despre erori făcute de-a lungul multor ani”, a declarat Francesco Zago, CEO al producătorului de hârtie și ambalaje din Veneto Pro-Gest. „Primim prea mult gaz din Rusia. La școală, ei ne spun că trebuie să diversificăm sursele, altfel există pericol.”
Prețurile gazelor naturale au crescut anul trecut, deoarece rezervele s-au redus în Europa, dar Zago a spus că compania sa a reușit să stabilizeze prețurile și să continue să funcționeze. Acest lucru s-a schimbat odată cu invazia rusă, când prețurile deja mari au crescut de la 90 de euro pe megawat-oră la peste 300 de euro pe megawat-oră.
„Ne-am trezit în fața unor pierderi uriașe”, a spus Zago.
Pentru a rămâne profitabil, el a spus că ar fi trebuit să dubleze prețurile aproape de la 680 de euro pe tonă la 1.200 de euro -dar nu este posibil în piața actuală.
El a suspendat operațiunile la șase fabrici care reciclează hârtie pentru a furniza o treime din toate nevoile de ambalare ale Italiei și urmărește cu atenție piața de energie pentru a vedea când se poate relansa producția. Deocamdată, există încă suficient stoc pentru a menține deschise site-urile companiei care produc cutii de carton și alte ambalaje, furnizând industrii de la alimentație la produse farmaceutice și la mobilier. Dar asta s-ar putea termina în curând.
De asemenea, Acciaierie Venete a închis trei dintre fabricile sale de oțel pentru câteva zile săptămâna trecută, deoarece prețurile au crescut de 10 ori peste normal. Producătorii de oțel de înaltă calitate pentru mașini auto și agricole aveau suficient stoc pentru a lucra la produsul finit, așteptând ca prețurile să scadă pentru a putea redeschide.
Urgența situației energetice a Italiei se simte până la consumatori sub formă de facturi mai mari la încălzire și, mai recent, de prețuri în creștere la pompă, benzina depășind 2 euro pe litru în această săptămână.
Camionagiii care spun că nu își pot permite prețuri mai mari la benzină vor face grevă săptămâna viitoare. Pescarii au primit lovitura prețurilor uriașe la petrol săptămâna trecută, hotărând să nu pescuiască în apele din largul Italiei.
La prețurile actuale, costă 1.250 de euro pe zi pentru a porni bărci, lăsând puțin loc pentru profituri, a spus Pasquale Di Bartolomeo, care conduce un vas de pescuit.
Italia și-a scăzut consumul de gaz din 2010 până în 2014, datorită adăugării energiei eoliene și solare subvenționate, dar dependența de gaze naturale a crescut din nou în ultimii ani, deoarece s-au scos din funcțiune centralele poluante pe cărbune.
Acestea au fost înlocuite în cea mai mare parte cu gaze naturale, deoarece sursele regenerabile au stagnat, parțial din cauza birocrației infame a Italiei, care a ținut mulți investitori departe.