După realegerea lui Orban, UE lansează procedura de suspendare a fondurilor UE pentru Ungaria, privind statul de drept

by | 11 Apr 2022 | Extern

La doar două zile după ce Viktor Orban a câștigat o victorie răsunătoare în Ungaria, Comisia Europeană a declanșat un nou mecanism care va reduce finanțarea Ungariei din bloc din cauza presupuselor încălcări ale statului de drept, a anunțat marți președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Ungaria consideră că măsurile de sancțiuni ale UE sunt o pedeapsă pentru victoria în alegeri a conservatorilor și nu a stângii globaliste, iar Bruxelles-ul ar putea reduce cu milioane de euro fondurile alocate țării, fondurile respective fiind în mod normal destinate construirii de drumuri, finanțării de școli și protecției mediului.

Vorbind după victoria sa din Ungaria, Orban s-a adresat direct UE, revendicând o „mare victorie” la alegerile generale de duminică pentru partidul său Fidesz. Liderul maghiar a spus: „Am câștigat o victorie mare – o victorie atât de mare încât poate o puteți vedea de pe Lună și cu siguranță de la Bruxelles”.

Pare clar că Bruxelles-ul a auzit discursul lui Orban și răspunde prompt. Rezultatul alegerilor este probabil văzut ca o amenințare directă la adresa Bruxelles-ului, după ce partidul Fidesz al lui Orbán a obținut peste 53 la sută din voturi într-o confruntare electorală ca o plimbare în parc, care a părut să surprindă birocrații UE.

Vorbind de la Strasbourg, von der Leyen a susținut că autoritățile maghiare au fost deja înștiințate cu privire la decizia care va îngheța partea Ungariei din fondurile UE până când guvernul țării va anunța reforme legale care revin în conformitate cu așa-numitele valori ale comisiei, ceea ce înseamnă probabil educația LGBT în sălile de clasă și o agendă a granițelor deschise și primirea de imigranți ilegali fără limită.

La începutul acestui an, Comisia a primit undă verde privind reținerea fondurilor pentru încălcarea statului de drept (noțiune vagă ce a nu a fost definită în detaliu), când Curtea Europeană de Justiție a considerat că măsurile punitive sunt proporționale și legale.

„Am evaluat cu atenție rezultatul acestor întrebări”, a spus von der Leyen, răspunzând la o întrebare despre cea mai recentă poziție a Comisiei. „Concluzia noastră este că trebuie să trecem la următorul pas.”

Principalul curent dominant european de stânga liberal a căutat de mult să pedepsească Ungaria și Polonia pentru diferențele ideologice legate de migrație, probleme LGBT, valorile familiei și securitatea granițelor. Unul dintre jucătorii cheie aliniați împotriva Ungariei, oligarhul miliardar George Soros – care susține o rețea bine finanțată de ONG-uri, mass-media și lobbyiști – a scris în 2020 despre dorința sa de a pedepsi Ungaria folosind un mecanism de sancțiuni.

„Facem un apel la UE să facă din Ungaria prin pedepsire un caz test”, a scris Soros într-o declarație în care a cerut Bruxelles-ului să aplice sancțiuni împotriva țării.

Orban, care s-a opus de mult timp lui Soros, a fost clar cu privire la amenințarea pe care o reprezintă pentru Europa, scriind în 2020:

„Cea mai mare amenințare la adresa autodeterminarii naționale de astăzi este rețeaua globală de susținători ai societății deschise care caută să desființeze guvernanța națională. Obiectivele rețelei lui George Soros cu resurse financiare și umane nelimitate sunt clare. Prin accelerarea migrației, ei vor crea societăți deschise, cu etnie mixtă, pentru a desființa procesul decizional național și a le pune în mâinile elitei globale.”

Este pentru prima dată când Comisia Europeană a folosit mecanismul de sancționare împotriva unui stat membru, care a fost introdus în 2020 după ce atât Ungaria, cât și Polonia au lansat proceduri judiciare pentru a pune în discuție legalitatea acestuia.

Procesul de reducere a fondurilor UE ale Ungariei este de așteptat să dureze și vor exista multe contre între Bruxelles și Budapesta. Orice reducere a finanțării necesită o „majoritate calificată” pentru a trece, ceea ce înseamnă că 55% din țările UE trebuie să voteze pentru sancționarea Ungariei. Este probabil ca UE să găsească voturile, dar un astfel de rezultat final nu este sigur.

Etichete: UE | Ungaria

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading