Douăzeci din 31 de state membre NATO au adoptat deja declarații oficiale de susținere a aderării Ucrainei la Organizația Atlantică cât mai curând posibil, a anunțat Kievul după ce ultimul dintre aceste documente a fost semnat sâmbătă în capitala Ucrainei între președintele Zelensky și premierul canadian Justin Trudeau.
În timpul vizitei neanunțate a lui Trudeau la Kiev, prim-ministrul canadian a fost de acord să se alăture Fighter Aircraft Coalition (de antrenament piloți pe F-16), în plus a oferit un pachet suplimentar de asistență militară Ucrainei în valoare de 400 de milioane de dolari – care include, printre altele, 10.000 obuze de artilerie și rachete.
„Au trecut doar 10 zile de la Summit-ul Comunităţii Politice Europene din Moldova, unde am semnat o declaraţie comună cu România, iar de astăzi avem deja oficializarea sprijinului pentru aderarea Ucrainei la Alianţa cu 20 de state membre”, a declarat Igor Zhovka adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei după ceremonia de semnare.
Cea mai recentă declarație care recunoaște că Ottawa sprijină oficial aderarea Ucrainei la NATO „de îndată ce condițiile o permit” este salutată de Zhovka drept „cea mai puternică formulare dintre toate țările G7 care sunt membre NATO”.
În plus, în timpul vizitei, prim-ministrul Trudeau a cerut înființarea unui Consiliu NATO-Ucraina care să înlocuiască actuala Comisie NATO-Ucraina ca forum principal al părților. Acesta este primul sprijin public pentru noul mecanism propus de Kiev pentru a oferi o cooperare mai eficientă.
Desigur, nu toate statele membre care au semnat documente similare susțin aderarea iminentă a Ucrainei la NATO. Unii au optat pentru o formulare mai prudentă, reiterând în mare parte poziția oficială (și intenționat vagă) a Alianței Nord Atlantică, spunând că Ucraina se va alătura NATO cândva în viitor, adică decenii.
În timpul turneului său european de colectare a F-16, președintele Zelensky a reușit să semneze astfel de declarații cu liderii Germaniei, Franței și Italiei.
Cu 20 de declarații în geantă, Kievul încearcă să determine celelalte 11 state membre să semneze acorduri similare pentru a-l ajuta să facă lobby în interiorul NATO cât mai curând posibil. Probabil că Ucraina va face eforturi ca Organizația să se angajeze la un calendar de aderare mai specific în timpul viitorului Summit de la Vilnius din iulie, dar este puțin probabil să obțină răspunsul pe care îl caută.