„Fermierii olandezi sunt etichetați teroriști iar Poliția trage asupra lor pur și simplu pentru că au protestat pașnic împotriva politicilor care îi vor falimenta”, spune directorul Institutului de Agricultură din Polonia, Monika Przeworska.
Guvernul olandez, care își urmărește politica de climă și mediu de reducere a emisiilor de azot pe spinarea fermierilor, sugrumă producția agricolă cu obiective agricole pe care fermierii susțin că e imposibil să le îndeplinească. Aceste măsuri vin pe lângă alte politici care au afectat sectorul, cum ar fi interzicerea creșterii anumalelor pentru blănuri.
Avertisment: Ce se întâmplă azi în Vest, mâine se va întâmpla și in Est
Potrivit lui Przeworska Polonia trebuie să țină seama cu atenție de ceea ce se întâmplă în Occident. Ea susține că polonezii trebuie să fie conștienți de faptul că ceea ce se întâmplă în Occident este adesea transferat ulterior spre est ca politică oficială a UE. Przeworska a declarat radiodifuzorului catolic polonez Radio Maryja că guvernul olandez tratează fermierii ca pe „terorişti”.
Rapoartele de la proteste par să confirme acest lucru, deoarece imaginile arată că sunt trase focuri în direcția tractoarelor. Într-un tweet, Przeworska și-a exprimat furia față de tratarea fermierilor olandezi.
„Tragerea cu arma în tractoarele fermierilor care protestează din Țările de Jos reprezintă un nou nivel atins de democrația occidentală”, a postat ea.
Șeful Institutului de Agricultură susține trebuie analizat ce se întâmplă cu agricultura poloneză. Pe de o parte, ca urmare a războiului din Ucraina, se vorbește despre consolidarea securității alimentare iar fermierilor li se spune să crească producția, în ciuda creșterii costurilor, în același timp, există o tendință de reducere a producției din cauza programului european de reducere a emisiilor, Green Deal, adâncind criza în producția și procesarea alimentelor.
Politicile de protecție a climei sunt un instrument pentru guvernul olandez de a reduce dimensiunea sectorului agricol al țării. Se estimează că 30% dintre fermieri își vor pierde mijloacele de trai, dar asta nu va fi sfârșitul. Guvernul olandez pare să creadă că agricultura nu este esențială și că alimentele pot fi importate din străinătate. Tocmai această atitudine a dat naștere protestelor în masă, inclusiv blocarea centrelor de distribuție, care, la rândul lor, au provocat la lipsuri majore în magazine – toate pentru a demonstra publicului ce se poate întâmpla atunci când nu există un furnizor local de alimente.
Protestul fermierilor olandezi golește rafturile supermarketurilor
Fermierii au blocat 20 de centre de distribuție, un aeroport și mai multe autostrăzi. Drept urmare, magazinele au întâmpinat mari probleme în aprovizionarea cu pâine, lactate, fructe și legume, rafturile fiind goale.
Onvoorstelbaar dat het zover is gekomen in Nederland.
De politie schiet gericht op een wegrijdende boer die aan het demonstreren was.
Ik schaam me diep voor dit kabinet.#BelangVanNederland #BVNL #stikstof #stikstofwaanzin #RutteMoetWeg #Rutte4Exit pic.twitter.com/QOFAPTZaF1— Wybren van Haga (@WybrenvanHaga) July 6, 2022
Het zou kunnen dat in onderstaande scene dezelfde agent is te zien, die dan al met getrokken wapen loopt. En het zou kunnen dat deze betreffende tractorbestuurder dezelfde is die even later (op verantwoorde wijze en ongevaarlijk) het hazepad kiest pic.twitter.com/o8Hx4rRJhQ
— Absolem (@NLCryptoOracle) July 5, 2022