Dacă NATO se implică în conflictul Rusia-Ucraina, va fi cel de-al treilea război mondial

by | 15 Mar 2022 | Extern

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat reporterilor în weekend că dacă NATO va intra în conflictul dintre Rusia și Ucraina, aproape sigur va duce la un al treilea război mondial, care va fi nuclear. În acest moment este nevoie, mai mult ca oricând, de minte limpede și nervi de oțel pentru a evita un conflict mondial.

Michel a declarat pentru ziarul spaniol El Pais:

„Rusia este o putere nucleară și suntem foarte conștienți de faptul că, dacă acest conflict se va transforma într-un [conflict] între NATO și Rusia, va conduce la al treilea război mondial”.

Fostul premier belgian a adăugat că orice conflict global ar însemna o „dimensiune de altă natură” din cauza armelor nucleare.

În urmă cu două săptămâni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că, dacă ar avea loc un al treilea război mondial, acesta ar fi „nuclear” și „distructiv”, spunând că Moscova își pune forțele nucleare într-un „regim special de luptă”.

„Susțin pragmatismul”, a spus Michel, adăugând: „Trebuie să vorbim cu oricine se află astăzi la Kremlin”, motivând că „democrațiile” ar trebui să vorbească cu națiunile chiar dacă „nu sunt democratice”.

Michel a adăugat, de asemenea, că UE încearcă „să sprijine [Ucraina] cât mai mult posibil” fără a „agrava conflictul”, dar a avertizat că „tabuurile” au fost deja „încălcate” prin furnizarea Ucrainei de un miliard de dolari în ajutor militar.

Michel a recunoscut că, în ciuda cererilor guvernului ucrainean de a-l lăsa imediat să adere la UE,

„Extinderea este o problemă sensibilă, asupra căreia nu toate țările europene au aceeași părere”.

Săptămâna trecută, oficialii serviciilor de informații americane au susținut că Vladimir Putin este „disperat” să pună capăt conflictului din Ucraina, unii sugerând în mod privat că ar putea declanșa o armă nucleară tactică într-un oraș ucrainean pentru a-și duce treaba la bun sfârșit.

Au existat chiar znonuri că Putin și-a mutat familia într-un oraș secret siberian subteran, în pregătirea unui război nuclear.

Avertismentele au venit după ce Ministerul rus al Apărării a susținut că serviciile de informații ucrainene au conspirat cu militanții extremiști anti-ruși pentru a organiza un atac cu steag fals asupra unui reactor nuclear din orașul ucrainean Harkov.

De asemenea, guvernul ucrainean a anunțat săptămâna trecută că a detectat „niveluri crescute de radiații” după ce a susținut că Rusia a atacat în mod deliberat o centrală nucleară, cerând NATO să impună o zonă interzisă de zbor, dar oficialii AIEA au clarificat ulterior că nu a fost detectată nicio scurgere.

Oamenii din mai multe țări europene au intrat în panică și au cumpărat pastile de iod de teama efectelor nucleare cauzate de conflictul din Ucraina. Este cazul Cehiei, Poloniei, Bulgariei.

Este și cazul României, bineînțeles, unde pastilele cu iod nu se prea mai găsesc în farmacii deși oficialii ne-au liniștit că au început producerea unui lot de rezervă. Suntem pățiți după dezastrul de la Cernobîl din 1986 și parcă n-am vrea să ne întoarcem în timp.

Etichete: Ucraina | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading