Cum intenționează UE să controleze industria militară în fiecare stat membru

by | 8 Jun 2023 | Extern

UE vrea să aibă un cuvânt de spus cu privire la cât produc companiile de arme ale fiecărui stat membru și în ce țări sunt exportate aceste arme.

Un comisar de top al UE a înaintat o propunere legislativă privind dezvoltarea unei industrii comune a munițiilor, care va fi prezentată Parlamentului European la sfârșitul acestei luni.

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a înaintat propunerea la sfatul Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell. Este etapa finală a planului original în trei etape al lui Borrell, care pare mai complicată decât primele două etape.

În prima etapă, 1 miliard de euro va intra în Facilitatea europeană pentru pace, din care țările care trimit arme din forțele lor armate în Ucraina vor fi compensate.

Al doilea pas este ideea unei achiziții comune de arme, care a fost blocată de mult timp. Acest lucru s-a datorat în primul rând faptului că președintele francez Emmanuel Macron a spus că țara sa se opune ca UE să comande arme din țări terțe, deoarece acest lucru ar duce la îndatorare în continuare în sectorul de apărare al UE și la o reducere a capacităților UE.

Al treilea pas este poate cel mai complicat. Aceasta ar implica coordonarea producției europene de muniție și consolidarea industriei de apărare a UE, susținută de o bază financiară dedicată și diverse dispoziții de stimulare de la Bruxelles.

Problema fundamentală cu cel de-al treilea pas este că statele membre nu înțeleg cât de multă putere are în vedere Bruxelles-ul pentru coordonarea unei „industrie comune de apărare”. Deși este evident că toate capacitățile de apărare trebuie sporite, gradul de control pe care Comisia Europeană îl poate exercita este o chestiune mult mai contestată.

Propunerea lui Breton este de a crea un fond de 500 de milioane de euro pentru a moderniza și extinde capacitatea de producție europeană, pentru a îmbunătăți calificarea și recalificarea lucrătorilor și pentru a „dezvolta parteneriate industriale transfrontaliere” pentru a asigura lanțurile de aprovizionare. Proiectele selectate vor primi 60 la sută din fonduri sub formă de grant nerambursabil, restul urmând să fie asigurat de compania sau statul membru în cauză.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a inclus în legislație o extindere a propriilor puteri, adică
ar avea dreptul de a accesa toate informațiile confidențiale care au fost până acum păzite aprig de industriile de apărare ale statelor membre.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar putea solicita oricând informații despre capacitatea de producție a companiilor individuale, diferitele elemente ale lanțurilor de aprovizionare, nivelurile de stoc și orice probleme pe care le pot întâmpina producătorii care ar putea împiedica creșterea capacității.

Partea cea mai controversată a propunerii este că ar acorda Comisiei Europene dreptul de a plasa comenzi directe către industria europeană de apărare și chiar de a-și exporta produsele fără aprobarea guvernelor lor, ceea ce ar acorda atât Comisiei Europene, cât și producătorilor de arme puteri fără precedent în timp ce statele n-ar mai avea niciun cuvânt de spus.

Etichete: armament | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading