Comisia Europeană s-a angajat să lucreze în vederea interzicerii cuștilor pentru animalele de crescătorie în ceea ce se consideră o mișcare istorică pentru bunăstarea animalelor, după ce o inițiativă a cetățenilor a acumulat peste un milion de semnături din întreaga Europă.
Comisia și-a stabilit angajamentul de a prezenta o propunere legislativă până în 2023 de a interzice cuștile pentru o serie de animale de fermă ca parte a revizuirii în curs a legislației privind bunăstarea animalelor în cadrul politicii alimentare emblematice a UE, Strategia Farm to Fork (De la Fermă la furculiță).
În timp ce acest lucru va fi susținut științific prin sprijinul Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), obiectivul final este „clar”, potrivit comisarului pentru sănătate Stella Kyriakides, care a subliniat că scopul este „un mediu fără cuști, pentru milioane de animale ”.
Comisia intenționează să depună eforturi pentru ca legislația propusă să intre în vigoare din 2027, sub rezerva evaluărilor de impact necesare și a perioadelor de eliminare treptată, a confirmat ea.
Concret, propunerea Comisiei se referă la animalele deja reglementate de legislația privind cuștile, care include găinile ouătoare, scroafe și vite, precum și alte animale, cum ar fi iepuri, pui de găini, prepelițe, rațe și gâște.
Miscarea vine ca răspuns la o Inițiativă cetățenească europeană (ECI), „Încheiați epoca cuștilor”, care a adunat mai mult de un milion de semnături solicitând o tranziție la un sistem agricol fără cuști.
Îngrijorările din partea asociațiilor agricole
Cu toate acestea, sfârșitul utilizării cuștilor va necesita schimbări radicale ale sistemelor agricole actuale, ridicând îngrijorări din partea asociațiilor agricole.
Morgan Ody, membru al comitetului de coordonare European Coordination Via Campesina (ECVC) al asociației fermierilor, a avertizat că, pentru ca acest tip de schimbare să fie viabil, este esențial să fie puse în aplicare „sprijinul socioeconomic și măsurile legislative necesare”.
Arătând că prețurile pe care agricultorii le primesc „adesea nu acoperă costurile”, ea a subliniat că Comisia „trebuie să se angajeze să asigure fermierilor să primească prețuri mai echitabile pentru produsele lor”, mai ales dacă costurile de producție sunt crescute prin respectarea legislației UE.