Președintele Xi Jinping l-a asigurat săptămâna trecută pe Vladimir Putin de sprijinul Chinei pentru „suveranitatea și securitatea” Rusiei, ceea ce a determinat Washingtonul să avertizeze Beijingul că riscă să ajungă „pe partea greșită a istoriei”.
China a refuzat să condamne atacul militar masiv al Moscovei asupra Ucrainei și a fost acuzată că a asigurat acoperire diplomatică Rusiei prin nesusținerea sancțiunilor occidentale.
China este „dispusă să continue să ofere sprijin reciproc (Rusie) în chestiuni referitoare la interesele esențiale și preocupările majore, cum ar fi suveranitatea și securitatea”, a anunțat postul de stat CCTV, potrivit lui Xi, în timpul unui apel cu președintele Putin. A fost a doua convorbire între cei doi lideri de când Putin și-a lansat invadarea Ucrainei pe 24 februarie.
Potrivit CCTV, Xi a lăudat „impulsul bun de dezvoltare” în relațiile bilaterale de la începutul anului „în fața tulburărilor și schimbărilor globale”. Beijingul a fost dispus să „intensifice coordonarea strategică între cele două țări”, a spus Xi.
Kremlinul a declarat că cei doi lideri au convenit să intensifice cooperarea economică în fața sancțiunilor „ilegale” occidentale.
„S-a convenit extinderea cooperării în domeniile energetic, financiar, industrial, transport și alte domenii, ținând cont de situația din economia globală care a devenit mai complicată din cauza politicii de sancțiuni ilegale a Occidentului”, a transmis Kremlinul în urma apel telefonic.
Dar Statele Unite au răspuns rapid cu o replică tăioasă la alinierea exprimată a Beijingului cu Moscova.
„China pretinde că este neutră, dar comportamentul său arată clar că încă investește în legături strânse cu Rusia”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Washingtonul „monitorizează îndeaproape activitatea Chinei”, inclusiv cum, la aproape patru luni de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, gigantul asiatic „făcea în continuare ecou propagandei rusești în întreaga lume” și sugera că atrocitățile Moscovei în Ucraina au fost „înscenate”, a spus oficialul.
„Națiunile care sunt de partea lui Vladimir Putin se vor găsi inevitabil pe partea greșită a istoriei”, a transmis același purtător de cuvânt al diplomației americane.
Occidentul a adoptat sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei ca răzbunare pentru invazia sa în Ucraina, iar Moscova consideră că Europa și Statele Unite au provocat astfel o încetinire a economiei globale. Moscova caută, de asemenea, noi piețe și furnizori care să înlocuiască marile firme străine care au părăsit Rusia în urma invaziei.
Uniunea Europeană și Statele Unite au avertizat că orice sprijin din partea Beijingului pentru războiul Rusiei sau ajutor pentru Moscova pentru a evita sancțiunile occidentale ar afecta legăturile.
China și India sunt două economii majore care nu au luat parte la măsuri de represalii împotriva Moscovei. În ochii oficialilor chinezi, europenii s-au lăsat atrași să susțină Ucraina, la inițiativa Washingtonului, într-o mișcare contrară intereselor lor de consumatori de gaze ruși.
Odinioară dușmani înverșunați din Războiul Rece, Beijingul și Moscova și-au intensificat cooperarea în ultimii ani, ca o contrabalansare a ceea ce ei văd drept dominație globală a SUA. Cele două țări s-au apropiat în sfera politică, comercială și militară, ca parte a ceea ce ei numesc o relație „fără limite”.
Săptămâna trecută au inaugurat primul pod rutier care leagă cele două țări, între orașul Blagoveșcensk din estul îndepărtat al Rusiei și orașul Heihe, din nordul Chinei. Beijingul este cel mai mare partener comercial al Moscovei, volumul schimburilor comerciale atingând anul trecut 147 de miliarde de dolari, potrivit datelor vamale chineze.