Guvernul chinez a deschis 102 secții de poliție ilegale în întreaga lume, inclusiv în țări precum Europa, Marea Britanie, SUA, Canada și Irlanda, 53 de țări în total. China susține că aceste secții sunt menite să reprime crimele globale și multinaționale însă informațiile spun că aceste posturi de poliție sunt făcute pentru a hărțui, a amenința, a intimida și a forța cetățenii chinezi să se întoarcă în China.
Această revelație vine pe fondul încercării Chinei de a deveni o superputere globală și a stârnit îngrijorări în rândul militanților pentru drepturile omulu
Investigative Journalism Reportika susține că Beijingul încearcă să influențeze alegerile din anumite țări prin aceste secții de poliție ilegale. Amenajarea acestor secții ilegale de poliție este prezentă și în țări precum Ucraina, Franța, Spania, Germania și Marea Britanie.
România nu apare în acest raport. Ministerul Afacerilor Interne a transmis un comunicat în care spune:
„La nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități.
Toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de competență al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislația internă a României și pe cea internațională.
Vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate, desfășoară constant, conform competențelor, activități pentru a se asigura că, pe teritoriul României, nu sunt desfășurate activități care să aducă atingere siguranței naționale, ordinii publice și drepturilor cetățenilor”
Între timp, China a numit aceste facilități „centre de formare profesională”, pe care le-a considerat necesar pentru „contra” extremismului și îmbunătățirea mijloacelor de trai. În 2019, oficialii chinezi au indicat, de asemenea, că majoritatea „stagiarilor” „au absolvit” centrele.
Un raport intitulat „110 Overseas: Chinese Transnational Policing Gone Wild” realizat de Organizația Safeguard Defenders detaliază modul în care aceste „stații de poliție de peste mări” monitorizează cetățenii care trăiesc în străinătate. Se pare că aceasta face parte din eforturile Chinei de a combate „fraudele” comise de acești cetățeni și modul în care poliția de pe cele cinci continente a ajutat autoritățile de la Beijing să efectueze „operațiuni de poliție pe pământ străin”.
Posturile de poliție sunt înființate, spun chinezii, pentru a-și ajuta cetățenii care locuiesc în străinătate să depună rapoarte ale poliției locale și să ajute în alte procese birocratice. Potrivit presei chineze afiliate statului, „Serviciile de poliție” obligă presupușii criminali chinezi să fie trimiși înapoi în China. Organizația Safeguard Defenders susține că peste 230.000 de oameni au fost trimiși în China prin aceste negocieri neoficiale.
„Aceste operațiuni evită cooperarea polițienească și judiciară bilaterală oficială și încalcă statul de drept internațional și pot încălca integritatea teritorială în țările terțe implicate în instituirea unui mecanism paralel de poliție prin metode ilegale”, se arată în raportul Safeguard Defenders, un ONG spaniol pentru drepturile omului.
Potrivit raportului, există un total de 102 de astfel de posturi în 53 de țări diferite. De asemenea, indică faptul că Europa găzduiește majoritatea acestor secții de poliție ilegale și se află în câteva orașe importante, inclusiv Paris, Madrid, Praga, Budapesta, Atena și Frankfurt. Se pare că există și trei astfel de stații în Marea Britanie, inclusiv două în Londra și una în Glasgow.
Între timp, raportul mai susținea că există patru astfel de stații în America de Nord, trei în Toronto și una în New York City. Există mai multe secții de poliție ilegale în țări asiatice precum Japonia, Uzbekistan, Brune și Mongolia, se arată în raport.
Raportul detaliază, de asemenea, modul în care Beijingul a făcut acest lucru ca o încercare de a combate problema tot mai mare a fraudei în telecomunicații de către cetățenii chinezi care trăiesc în străinătate. Până acum, se pare că au condus mai multe operațiuni care au dus la cel puțin 230.000 de cetățeni chinezi „convinși să se întoarcă” în China „voluntar” pentru a fi urmăriți penal.
Potrivit raportului, guvernul chinez a susținut că aceste secții de poliție sunt esențiale pentru cetățenii care locuiesc în străinătate, dar raportul subliniază că multe dintre serviciile pe care susțin că le prestează aceste secții ilegale de poliție ar fi efectuate în mod tradițional de ambasada țării. Raportul susține că aceste posturi au fost folosite pentru a spori capacitățile Chinei de aplicare a legii în străinătate, ceea ce ar putea încălca legea internațională.
Prin urmare, raportul se încheie concluzionând: „Pe măsură ce aceste operațiuni continuă să se dezvolte și se instituie noi mecanisme, este evident că țările guvernate de standardele stabilite de drepturile universale ale omului și statul de drept trebuie să investigheze urgent aceste practici pentru a identifica actorii (locali) implicați în aceste acțiuni, să atenuează riscurile și să protejează în mod eficient numărul tot mai mare de cetățeni chinezi vizați.”
Această declarație a fost făcută în legătură cu o altă parte a raportului care subliniază potențialele încălcări ale drepturilor omului care au loc la aceste posturi, inclusiv utilizarea unor metode precum hărțuirea sau intimidarea sau chiar amenințarea membrilor familiei celor care locuiesc în străinătate. Raportul mai susține că aceste posturi sunt folosite pentru a răspândi propaganda Beijingului și pentru a monitoriza comportamentul și opiniile cetățenilor chinezi care trăiesc în străinătate.