Ce argumente au invocat rușii în scandalul „Masacrului de la Bucha”?

by | 12 Apr 2022 | Extern

Masacrul de la Bucha ne-a prezentat imagini îngrozitoare care au oripilat întreaga comunitate internațională. Ambele tabere s-au acuzat reciproc că ar fi provocat acest act odios de genocid, iar până nu va exista o anchetă independentă, realizată de o instanță acceptată de ambele părți, va fi greu să stabilim cu precizie adevărul. Singurul lucru pe care îl știm cu certitudine e că acei oameni  care apar în imaginile de la Bucha au murit cu adevărat! În rest controversele s-au manifestat și vor continua să se manifeste mult timp de acum încolo.

Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți că, în timp de război, informația este în sine o armă redutabilă, mai ales în epoca informatizării și a rețelelor sociale. Nu trebuie să ne îndoim niciun moment că vreuna dintre tabere are vreo limită morală care să o împiedice să-și folosească mașina de propagandă pentru a obține anumite beneficii la nivelul opiniei publice internaționale. Din acest punct de vedere, rușii par a fi mult inferiori față de spațiul occidental, care dispune de mijloace de informare mult mai sofisticate și mai „internaționalizate”. După cum ați putut observa, de regulă, argumentele Rusiei lipsesc din relatările despre război. Dar nu e nici rolul, nici intenția noastră de a-i ajuta pe ruși să își facă cunoscute pozițiile. Ceea ce contează în ultimă instanță este adevărul. Iar atunci când suntem în fața unei atrocități atât de cumplite, stabilirea adevărului devine o obligație, mai ales dacă această crimă odioasă de la Bucha a făcut parte dint-un plan odios de propagandă pus la cale de vreuna dintre cele două părți.

Argumentele ucrainenilor și ale aliaților lor occidentali în legătură cu acest subiect le-ați putut de vedea cu siguranță în presa main stream. Dar pentru a vă putea forma o imagine mai apropiată de realitate este important să cunoașteți, deopotrivă, și argumentele părții adverse, pentru a le putea cântări și pentru a putea trage propriile concluzii. Mai jos prezentăm  argumentele invocate de ruși în cazul „masacrului Bucha”. Ele sunt extrase din intervențiile reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Vassily Nebezia, în intervenția sa de la Consiliul de Securitate din 5 aprilie 2021. Discursurile integrale de la această întrunire le puteți găsi aici.

  1. În timpul în care au controlat orașul, până pe 30 martie 2022, militarii ruși ar distribuit 452 de tone de ajutoare umanitare către civilii din zona Kiev-ului și susțin că au dovezi în acest sens. De asemenea civilii din Kiev și din Bucha ar fi fost liberi să plece oricând pe culoarul din nord controlat de Armata Roșie. În schimb sudul ar fi fost blocat din cauza bombardamentelor armatei ucrainene. Se lasă deci de înțeles că acest tratament al militarilor ruși față de civili ar fi în totală contradicție cu masacrul prezentat de ucraineni.
  2. Pe 31 martie, a doua zi după plecarea rușilor din oraș, primarul din Bucha, Anatoliy Fedoruk, a postat online un video în care vorbește de eliberarea eroică a localității, confirmând că în acel moment în oraș nu mai erau militari ruși, dar fără însă a menționa nimic despre civilii morți, lăsați în mijlocul străzii. „Puteți crede că primarul nu a observat pe stradă cadavrele celor, să zicem, 280 de persoane ucise?”, s-a întrebat retoric ambasadorul Federației Ruse.
  3. Pe 1 aprilie, o membră a consiliului local din Bucha, Katerina Ukraintseva, ar fi avertizat civilii din oraș, într-un video postat online, că Serviciul de Securitate ucrainean este în oraș și că „îl curăță” de cei care s-ar fi purtat inadecvat în timpul ocupației ruse.
  4. Pe 2 aprilie, Poliția Națională a Ucrainei difuzează un videoclip de 8 minute, în care polițiștii ucraineni străbat străzile orașului, fără însă se vedea cadavrele victimelor. În același video se vorbește despre „curățarea” orașului. Tot în acest video Garda Națională a Ucrainei intervievează locuitorii orașului, dar niciunul dintre ei nu relatează nimic nici despre cadavre, nici despre o crimă în masă săvârșită de ruși.
  5. Tot pe 2 aprilie, un portal de știri ucrainean ar fi postat un avertisment despre o viitoare „curățare” a orașului de complicii rușilor. Ulterior, publicația ar fi șters postarea, dar unii dintre utilizatori ar fi reușit să o salveze.
  6. Știrile despre masacrul din Bucha au apărut pe 3 aprilie, fiind de presupus că în perioada scursă de la plecarea rușilor (4 zile), cadavrele ar fi trebuit să prezinte semne specifice, ușor de recunoscut de experții criminaliști. Semnele ar fi fost și mai evident dacă, așa cum a susținut New York Times, cadavrele ar fi fost lăsate pe străzi încă din 20 martie.
  7. În materialul difuzat de ucraineni, se vede că persoanele ucise purtau banderole albe pe braț, un semn distinctiv purtat de civili în timpul ocupației ruse din Bucha. Într-un videoclip postat de o facțiune radicală ucraineană, se poate auzi clar un apel pentru împușcarea tuturor celor care nu poartă banderolă albastră.
  8. Aceeași membră a consiliului local din Bucha, Katerina Ukraintseva, ar fi declarat într-un interviu pentru o televiziune rusă că nu a văzut niciodată vreun militar rus care să omoare civili. În schimb, aceasta i-ar fi acuzat pe ucraineni de toate atrocitățile.
  9. Membri unui centru ucrainean de informații și operațiuni psihologice ar fi realizat șialte filmări regizate cu victime ale civililor din localitatea Moșciun, tot din zona Kievului, urmând ca și acestea să fie puse pe seama trupelor ruse. De asemenea, astfel de operațiuni ar fi avut loc și în orașul Sumî și în alte localități din zona de conflict.
  10. Tehnologia din prezent ar permite identificarea cu ușurință a elementelor care arată fabricarea și regizarea unor astfel de imagini video. Internetul ar fi plin de astfel de dovezi ale contrafacerii în filmările prezentate de autoritățile ucrainene despre masacrul de la Bucha. Conform acestor analize, filmările ar fi fost realizate într-un alt loc, într-un alt moment și cu alți oameni.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading