Aproape jumătate dintre respondenții din Ungaria, Bulgaria și Slovacia încă nu atribuie responsabilitatea principală Rusiei, ca parte responsabilă pentru războiul din Ucraina, a constatat un nou sondaj al grupului de reflecție GLOBSEC din Bratislava.
Institutul GLOBSEC desfășoară în mod regulat sondaje de opinie comparative în nouă țări din Europa Centrală și de Est. În acest an, întrebările s-au concentrat pe Ucraina. Cercetarea a avut loc la sfârșitul lunii martie, la mai bine de o lună după invazia Rusiei.
Cine credeți că este responsabil pentru războiul din Ucraina?
La aceasta întrebare doar 51% dintre slovaci, 50% dintre bulgari și 48% dintre maghiari au pus numit Rusia drept responsabilă.
Aceste cifre sunt mult sub cele din alte țări din Europa Centrală și de Est, unde Letonia este următoarea în ordine, cea mai mică proporție de respondenți acuzând Kremlinul pentru invazie, cu 61%.
Atât în Slovacia (28%), cât și în Bulgaria (26%), mulți au dat vina pe „Occidentul care a provocat Rusia”, precum și în Ungaria (18%).
Ungaria a avut majoritatea respondenților (18%) care au ales „Ucraina care a asuprit o parte a populației vorbitoare de limbă rusă” drept răspuns.
Înainte de război, Budapesta și Kiev s-au aflat în conflict în privința drepturilor minorităților, de când parlamentul Ucrainei a adoptat în 2017 legea „pentru asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, despre care Budapesta a spus că încalcă drepturile minorității maghiare din Transcarpatia care nu poate să studieze în limba maternă.
Narațiunile care învinovățeau Occidentul pentru evenimentele din Ucraina au fost prezente și înainte de război. La sfârșitul lunii ianuarie, peste 44% dintre slovaci credeau că SUA și NATO sunt responsabile pentru creșterea tensiunii din Ucraina.
„Viziunea distorsionată a anumitor segmente de populație față de evenimentele din Ucraina, combinată cu potențialele dificultăți economice viitoare, ar putea lăsa aceste grupuri vulnerabile drept potențiale ținte pentru liderii populiști și autocrați”, a concluzionat analiza GLOBSEC.
În timpul negocierilor privind embargoul petrolului, Ungaria a condus un grup de țări preocupate de consecințele economice ale interzicerii importurilor rusești. Rezultatul a făcut ca Ungaria, Slovacia și Bulgaria să beneficieze de scutirile stabilite de liderii UE.