Black Lives Matter se apropie de faliment. Ce rămâne? Deturnare de fonduri și scandaluri

by | 25 May 2023 | Extern

Mișcarea Black Lives Matter (BLM), care a luat amploare în 2020 după uciderea lui George Floyd de către poliția din Minneapolis, se confruntă cu grave probleme financiare și riscă să intre în faliment, potrivit unor rapoarte recente.

Fundația Black Lives Matter Global Network (BLMGNF), care este cea mai mare și mai bogată organizație din cadrul mișcării, a înregistrat un deficit de 8,5 milioane de dolari în anul fiscal 2022, care s-a încheiat la 30 iunie, conform unui document fiscal obținut de site-ul conservator The Washington Free Beacon.

Documentul arată că valoarea conturilor de investiții ale fundației a scăzut cu aproape 10 milioane de dolari în ultimul an fiscal, iar donațiile au scăzut dramatic de la 77 de milioane de dolari în 2021 la doar 9,3 milioane de dolari în 2022.

În ciuda situației financiare precare, BLMGNF a continuat să plătească salarii de șapte cifre unor rude și prieteni ai fondatoarei sale, Patrisse Cullors, care a demisionat în mai 2021 după controverse legate de gestionarea fondurilor și de averea sa personală.

Fratele lui Cullors, Paul Cullors, și cele două companii ale sale au primit 1,6 milioane de dolari pentru „servicii profesionale de securitate” pentru fundație. El este listat ca unul dintre cei doi angajați plătiți în timpul anului, primind un salariu de 124.702 dolari pentru rolul său de „șef al securității”.

O altă companie deținută de Damon Turner, tatăl copilului lui Cullors, a primit aproape 970.000 de dolari pentru a ajuta la „producerea de evenimente live” și alte „servicii creative”.

Fundația este dată în judecată și de Black Lives Matter Grassroots, care reprezintă capitolele locale BLM, care o acuză pe secretara consiliului BLMGNF, Shalomyah Bowers, că ar fi tratat fundația ca pe „bancomatul său personal” și ar fi furat peste 10 milioane de dolari din donații pentru uz personal, potrivit Los Angeles Times.

BLMGNF a declarat pentru Associated Press în mai 2022 că a investit în acțiuni aproximativ o treime (32 de milioane de dolari) din cele 90 de milioane de dolari pe care le-a primit ca donații în timpul protestelor pentru dreptate rasială din 2020.

Mișcarea Black Lives Matter a apărut pentru prima dată în 2013 după achitarea lui George Zimmerman pentru uciderea în legitimă apărare a lui Trayvon Martin. Nu este singura organizație din cadrul mișcării mai largi, dar este cea mai mare și cea mai bine finanțată.

Situația financiară dificilă a BLMGNF ridică întrebări despre modul în care sunt gestionate fondurile mișcării și despre credibilitatea liderilor săi. De asemenea, ar putea afecta capacitatea mișcării de a susține cauzele pentru care militează și de a mobiliza susținerea publicului. BLMGNF va încerca să își recâștige încrederea donatorilor și a membrilor săi pentru a evita falimentul însă e prea măcinată de scandaluri să reușească.

Etichete: BLM

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading