Președintele Joe Biden a spus că Statele Unite vor impune Rusiei sancțiuni „cu mult peste cele pe care le-au impus în 2014 după anexarea rusă a Peninsulei Crimeea” însă sentimentul este că sancțiunile sunt puține, slabe și nu țintesc deloc Rusia ca stat șî economia acesteia ci mai mult persoane șî 2 bănci mici deși administrația Biden a promis anterior că Rusia va vedea „mama tuturor sancțiunilor”.
„Acesta este începutul unei invazii ruse a Ucrainei. Vom continua să intensificăm sancțiunile dacă Rusia escaladează”,
a spus Biden într-un discurs de la Casa Albă din 22 februarie, semnalând o schimbare în poziția administrației sale.
Elitele ruse și membrii familiei lor se vor confrunta, de asemenea, în curând cu sancțiuni, a spus el, adăugând că „Rusia va plăti un preț și mai mare” dacă Moscova va decide să intre în Ucraina. Două bănci rusești vor fi sancționate iar și datoria suverană rusă nu va mai fi finanțată.
Tot în discursul său, Biden a spus că va trimite mai multe trupe americane în statele baltice — Estonia, Letonia și Lituania — ca măsură defensivă pentru a consolida poziția NATO în zonă. Rusia are o graniță cu statele baltice.
Cu o zi mai devreme, președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în regiunile separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, după un lung discurs în care a recunoscut independența celor două regiuni.
Puterile occidentale au condamnat această mișcare și au început să impună sancțiuni anumitor cetățeni ruși, în timp ce Germania a anunțat că va opri planurile de a merge mai departe cu conducta Nord Stream 2 Rusia-Germania, nefuncțională până acum.
În Statele Unite, Biden se confruntă cu presiuni bipartizane pentru a lua măsuri mai extinse împotriva Rusiei în urma deciziei lui Putin. Cu toate acestea, un sondaj recent a arătat că majoritatea americanilor consideră că trimiterea de trupe în Ucraina este o „idee proastă”, în timp ce o minoritate subțire consideră că este una bună.
Toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene au convenit în unanimitate asupra unei liste inițiale de sancțiuni care vizează autoritățile ruse, potrivit ministrului francez de externe Jean-Yves Le Drian, iar șeful UE pentru afaceri externe, Josep Borell, a spus că pachetul „va răni Rusia… foarte mult”.
Pe 22 februarie, Borell a declarat că trupele ruse au intrat deja în regiunea Donbas, care alcătuiește Donețk și Luhansk, care se află sub controlul grupărilor pro-rus din 2014.
Tot pe 22 februarie, Parlamentul rus a aprobat un plan susținut de Putin de a folosi forța militară în afara granițelor Rusiei, deoarece Putin a confirmat că Rusia va recunoaște granițele extinse de la Lugansk și Donețk.
„Am recunoscut statele”, a spus el. „Asta înseamnă că le-am recunoscut toate documentele fundamentale, inclusiv constituția, în care este scris că [granițele] lor sunt teritoriile la momentul în care cele două regiuni făceau parte din Ucraina”.
Adresându-se reporterilor pe 22 februarie, Putin a spus că Ucraina „nu este interesată de soluții pașnice” și că „în fiecare zi adună trupe în Donbas”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a minimizat din nou pe 22 februarie perspectiva unei invazii ruse și a proclamat că „nu va fi război” subliniing că toate aceste știri obsesive despre război distrug economia Ucrainei.
„Nu va exista un război total împotriva Ucrainei și nu va exista o escaladare largă din partea Rusiei. Dacă există, atunci vom pune Ucraina pe picior de război”, a spus Zelensky într-o conferință televizată.
De săptămâni, guvernele occidentale susțin că Moscova își va invada vecinul după ce Rusia a adunat aproximativ 150.000 de soldați de-a lungul granițelor comune ale țărilor. Ei au susținut că Kremlinul va încerca să găsească un pretext pentru a ataca, în timp ce unii oficiali din 21 februarie au spus că discursul lui Putin de recunoaștere a celor două regiuni a fost tocmai asta.