După ce Insulele Solomon au semnat un pact de securitate cu China în aprilie, Australia și Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la înființarea unei potențiale baze militare chineze în Insulele Solomon. În timp ce prim-ministrul Solomon, Manasseh Sogavare, a negat ca astfel de planuri să facă parte din pact, ministrul de externe al Australiei, Marise Payne, a spus că este „profund dezamăgită” de acord, în timp ce ministrul Afacerilor Interne, Karen Andrews, a afirmat că Pacificul este în „regiunea noastră” și a declarat că evoluția din Insulele Solomon „se întâmpla efectiv în curtea noastră”.
Ambasadorul american Daniel Kritenbrink, pe de altă parte, a participat la o întâlnire cu Sogavare în care delegația americană a subliniat preocupările cu privire la „potențiale implicațiile ale acordului asupra securității regionale, nu doar pentru SUA, ci și pentru aliații și partenerii din regiune”.
Desigur, avem respect pentru suveranitatea Insulelor Solomon, dar am vrut să le facem să știe că, dacă s-ar lua măsuri pentru a stabili o prezență militară permanentă de facto, capacități de proiecție a puterii sau o instalație militară, atunci am avea preocupări semnificative și am răspunde acestor preocupări.
Când i s-a cerut să precizeze dacă va exclude o acțiune militară împotriva Solomonilor, Kritenbrink a refuzat să comenteze în continuare situația. Aceasta este un ecou al strategiei prim-ministrului australian Scott Morrison, care a spus despre o potentială bază militară chineză din Insulele Solomon – o „linie roșie” pentru Australia, dar a refuzat și să comenteze ce consecințe ar include trecerea acestei linii. Cu toate acestea, Peter Dutton, ministrul australian al apărării, le-a cerut australienilor să se „pregătească pentru război”, ca răspuns la expansiunea Chinei.
Între timp, prim-ministrul Solomon și-a exprimat nemulțumirea față de astfel de retorici și a cerut țărilor, instituțiilor și organizațiilor străine să nu mai eticheteze Insulele Solomon drept „curtea din spate”, pe care a considerat-o a fi „foarte insultătoare și lipsită de respect”.
Trebuie să facem asta ca o națiune suverană independentă, nu ca un grup de oameni cu fața neagră ascunși în curtea din spate a unor țări. Apropo, acel termen este ofensator pentru noi, foarte ofensator. În obicei, [curtea] este locul în care se află [toaleta]. Este locul unde se află țarcuri pentru porci și pui. Este locul unde se colectează și se ard gunoiul. Nu numai asta, dar este un loc în care oamenii se pot ușura. Prin urmare, le fac apel la cei care ne marchează ca o curte din spate să se oprească și să înceapă să ne respecte.
Oficialii Insulelor Solomon au subliniat că acordul de securitate cu China nu va include o bază militară, ci se va concentra pe cooperarea în domeniul comerțului, educației și pescuitului. O copie scursă a pactului a indicat că, conform acordului, Insulele Solomon „pot solicita Chinei să trimită poliție, poliție armată, personal militar și alte forțe de aplicare a legii și forțe armate”, permițând în schimb ca China să trimită nave pentru escale.
Prim-ministrul solomonian, Manasseh Sogavare, a mai subliniat că „acordul de securitate cu Australia rămâne în vigoare și intact”, dar a adăugat că „este clar că trebuie să diversificăm relația țării cu alți parteneri și ce este greșit în asta? Ni se pare foarte jignitor să fim catalogați ca nepotriviți pentru a ne gestiona afacerile suverane sau să avem alte motive în urmărirea intereselor noastre naționale.”