Amnesty se scuză dar nu regretă raportul despre crimele de război ale Ucrainei

by | 10 Aug 2022 | Extern

Amnesty International și-a cerut scuze spășit pentru că a dezvăluit că Ucraina plasează în mod deliberat forțele militare în zone rezidențiale, încălcând dreptul internațional.

Organizația a atras controverse pentru că a acuzat forțele armate ucrainene de încălcarea „dreptului internațional umanitar și de a pune în pericol civilii” încălcând înțelegerea nescrisă din lumea occidentală de a acuza  doar partea rusă de crime de război, adevărate sau inventate.

Potrivit raportului original, observatorii Amnesty au văzut forțele ucrainene staționate în vecinătatea zonelor rezidențiale și a școlilor în cel puțin 19 orașe și sate din întreaga țară, punând astfel în pericol civilii care sunt amenințați din ce în ce mai mult de bombardamentele rusești.

Raport devastator al Amnesty International despre crimele de război ale Ucrainei

Președintele Zelensky a reacționat la raport în maniera sa obișnuită, acuzând organizația Amnesty că este un „complice al Rusiei – o țară teroristă – și un terorist în sine și un participant la crime”, afirmând că „Ucraina este o victimă”.

După reacțiile negative din tot spectrul politic și media din lumea occidentală, Amnesty a părut să pedaleze înapoi:

„Amnesty International regretă profund supărarea și furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, se afirmă într-un e-mail trimis de Amnesty către Reuters.

„Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în orice conflict este să ne asigurăm că civilii sunt protejați. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă cercetare. Deși ne susținem pe deplin descoperirile noastre, regretăm durerea cauzată”.

Cu toate acestea, așa cum reiese clar din declarație, Amnesty nu își retrage afirmația inițială.

Grupul a precizat că „susține pe deplin concluziile raportului”, secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, afirmând că „a fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar”.

Cu alte cuvinte, îmi pare rău dar nu îmi pare rău. Un fapt rămâne cert în această mostră de ipocrizie: Ucraina încalcă dreptul internațional punând civilii în pericol de moarte.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading