Amendă de 500 de milioane de euro în Franţa pentru Google

by | 13 Jul 2021 | Extern

Autoritatea pentru concurenţă din Franţa a impus marţi, 13 iulie, o amendă de 500 de milioane de euro companiei Google. Gigantul IT a fost găsit vinovat de nerespectarea deciziei instituţiei cu privire la remunerarea editorilor de conţinut şi a agenţiilor de ştiri pentru utilizarea conţinutului lor pe platforma de căutare Google.

Autoritatea din domeniul concurenței (Haute autorité de la concurrence) le-a ordonat celor de la Google să prezinte o ofertă de remunerare pentru actuala utilizare a conținutul protejat al acestor editori și agenții de presă. Dacă Google nu se va conforma, penalitățile pot atinge 900.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.

Disputa dintre Google şi proprietarii de ziare şi agenţiile de presă este una de durată. Editorii europeni cer de peste un deceniu organismelor de reglementare să contracareze puterea Google, care i-a permis să atragă venituri din publicitate în valoare de miliarde de euro. În anul 2019 au fost înregistrate plângeri în Franţa de către grupuri reprezentând ziare şi reviste precum şi agenţia de presă France-Presse.

În ianuarie 2021, Google acceptase să plătească redacţiile şi site-urile de ştiri din Franţa pentru utilizarea conţinutului aestora, o premieră în Europa. Alphabet Inc, compania mamă a Google, a încheiat un acord în acest sens cu o asociaţie a presei franceze, la câteva luni după ce Consiliul Concurenţei din Franţa solicitase companiei americane să plătească pentru conţinutul utilizat.

În ianuarie, așteptând decizia autorității pentru concurență, Google a înghețat acordul cadru semnat pe 3 ani cu Alianța presei generaliste franceze. Google ar fi trebuit, conform acelui acord, să plătească în total 76 milioane dolari către 121 de organizații media.

Cei de la Google spun că sunt foarte dezamăgiți de decizie și că amenda nu reflectă nici eforturile depuse de Google și nici realitatea privind utilizarea conținutului de actualitate pe platformele companiei.

Negocierile au fost impuse de autoritate, în aprilie 2020 și s-au ținut între mai și septembrie anul trecut între Google și editorii de presă. Șefii diverselor publicații au sesizat în toamna trecută autoritatea, pe motiv că Google nu respectă ce a promis.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading