Agenția Federală pentru Securitate și Sănătate în Muncă (OSHA) din Statele Unite a anunțat marți 25 Ianuarie 2022 că va retrage oficial obigativitatea vaccinarii pentru firmele private cu 100 sau mai mulți angajați.
Agenția a emis un anunț de retragere a regulii, emisa cu standard temporar de urgență (ETS), care cere companiilor să-i oblige pe angajați fie să se vaccineze impotriva COVID-19, fie să se testeze saptamanal, purtatul maștii fiind obligatoriu in spațiul de lucru.
Aceasta vine după ce pe 13 ianuarie, Curtea Supremă a SUA a emis o opinie care blochează regula (6 judecatori pentru , 3 impotrivă), spunând că contestatorii ordinului, inclusiv marile companii de transport, ar avea căstig de cauză în instanță.
Publicat marți, OSHA a afirmat că „această acțiune a agenției devine efectivă imediat atât pentru că există o cauză bună, cât și pentru că acțiunea înlătură o cerință asupra unei comunității deja reglementate”.
„În pofida retragerii ordinului de vaccinare și testare obligatorie, OSHA continuă să încurajeze ferm vaccinarea lucrătorilor împotriva pericolelor continue reprezentate de COVID-19 la locul de muncă”, a continuat OSHA. În același timp, agenția a spus că se analizează o propunere de a face din directiva temporară de urgență un standard permanent.
Agenția a adăugat că mai multe comentarii publice cu privire la retragerea mandatului ar fi „nepractice, inutile și contrare interesului public, deoarece ar întârzia în mod inutil soluționarea ambiguității atât pentru angajatori, cât și pentru lucrători”.
Potrivit documentului, regula care retrage oficial mandatul de vaccine sau testare va fi publicată în Registrul Federal (Monitorul Oficial) miercuri, 26 ianuarie 2022.
Curtea Supremă a descris regula OSHA ca o „intrare semnificativă în viața și sănătatea a unui număr mare de angajați” din SUA. „Deși Congresul a acordat în mod incontestabil OSHA puterea de a reglementa pericolele profesionale, nu i-a acordat agenției puterea de a reglementa sănătatea publică în mod mai larg”, a decis instanța.
În același timp, Curtea Supremă a menținut mandatul de vaccinare care se aplică lucrătorilor din domeniul sănătății care au fost angajați în unități finanțate de Medicaid sau Medicare adică de statul american. Totuși, câteva zile mai târziu, un judecător federal din Texas a stopat aplicarea mandatului de vaccinare al administrației Biden pentru angajații federali din domeniul sănătații și nu numai.
„Acest caz nu este despre dacă oamenii ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19, deși instanța consideră că ar trebui”, a scris judecătorul Jeffrey Brown pe 21 ianuarie. „Este mai degrabă dacă președintele poate, cu o semnătură de stilou și fără contribuția Congresului, să oblige milioane de angajați federali să fie supuși unei proceduri medicale ca o condiție a angajării lor”, se spune în motivație.
În urma deciziei Curții Supreme, o serie de companii mari și-au oprit mandatele de vaccinare. Printre altele, Starbucks a declarat marțea trecută că respectă decizia Curții Supreme și că „se va conforma” ordinului.
Unele state au cerut in prealabil OSHA retragerea mandatului de vaccinare obligatoriu. „Atât Curtea Supremă, cât și poporul american au vorbit și au spus cu voce tare că încercările administrației Biden de a impune acest mandat asupra americanilor și companiilor sunt nu numai greșite, ci și neconstituționale”, a declarat guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, într-o declarație de luni.
În urma deciziei Curții Supreme, secretarul Departamentului Muncii, Marty Walsh, a spus că a fost dezamăgit de decizia instanței.
„OSHA va evalua toate opțiunile pentru a se asigura că lucrătorii sunt protejați de acest virus mortal”, a spus Walsh. Potrivit datelor publicate de Universitatea Johns Hopkins, COVID-19 are o rată de mortalitate în SUA de aproximativ 1%.