Aproape 80% dintre suedezi nu ar avea obiecții împotriva desfășurării forțelor armate pentru a ajuta poliția să învingă creșterea criminalității violente, arată un nou sondaj realizat de Institutul SOM, o organizație independentă de cercetare de la Universitatea din Gothenburg.
Suedia a înregistrat o creștere a criminalității violente în ultimii ani, în special cu creșterea nivelului de omucidere din 2013, devenind una dintre cele mai ridicate din Europa, doar Croația depășind-o, un studiu publicat la 26 mai de Consiliul Național Suedez pentru Prevenirea Criminalității (Brå ) numit „Omuciderea cu arme în Suedia și în alte țări europene” arată.
Potrivit studiului, în Suedia există aproximativ 4 decese legate de omucidere pe milion de locuitori pe an, comparativ cu o medie europeană de aproximativ 1,6.
Potrivit cercetării realizate de Brå, „creșterile omuciderilor sunt asociate în primul rând cu conflicte legate de piețele ilegale de droguri, de bande criminale și de lipsa de încredere în sistemul de justiție penală”. O concluzie „rezonabilă” este că „omuciderea cu arme, martoră în Suedia, poate fi rezultatul apariției unei noi dinamici de grup în scena crimei”.
Problema a devenit atât de gravă, încât suedezii consideră acum că operațiunile militare interne sunt mai esențiale decât cele din străinătate. În timp ce doar 34% consideră importante misiunile ONU de menținere a păcii și 39% sunt în favoarea misiunilor de ajutor umanitar, doar aproximativ 10% ar trimite trupe străine pentru a răsturna dictatori străini.
Suedia a suferit anul trecut cel mai înalt nivel de crimă și omor în ultimii 18 ani, 124 de persoane și-au pierdut viața prin atacuri violente, potrivit ultimului raport anual al Consiliului Național Suedez pentru Prevenirea Criminalității.
Un punct major de blocaj politic este dacă violența recentă ar trebui să fie legată de valul recent de imigrație din Suedia. Poliția suedeză nu înregistrează suspecții criminali în funcție de etnie, dar procurorii spun că mai mulți dintre bărbații care se confruntă cu proces au origini non-suedeze, iar acest lucru a fost folosit ca muniție de către partidele anti-imigrație.
Adepta unei generoase politici de imigraţie începând din anii 1990 şi până în 2016, Suedia are dificultăţi în a integra zeci de mii de nou-veniţi din ultimii ani, pe o piaţă a muncii înalt calificată.
Alături de omucideri, violurile înregistrează de ceva ani valori foarte mari în Suedia, aceasta situându-se pe locul 6 într-un rușinos clasament mondial, cu o rată de 63,5 violuri la 100,000 de locuitori.