Aproape două treimi din personalul din Stația Polară Princess Elisabeth din Antarctica au fost infectați cu COVID-19, în ciuda faptului că au instituite protocoale de sănătate stricte pentru a încerca să oprească răspândirea bolii respiratorii.
Din 14 decembrie, cel puțin 16 din cei 25 de lucrători de la Stația Polară Princess Elisabeth au luat coronavirus. Primul caz a fost un cercetător care sosise la bază cu șapte zile mai devreme.
Cercetătorii infectați au fost puși în carantină în urma testului pozitiv. Există doi medici de urgență la Stația Polară Princess Elisabeth care tratează cercetătorii COVID-pozitivi.
Răspândirea COVID-19 a fost surprinzătoare pentru mulți, deoarece toți cercetătorii au fost complet vaccinați. Oamenii de știință au trebuit, de asemenea, să facă mai multe teste PCR și să se pună în carantină înainte de a călători la stația polară.
“Cercetătorii care se află în stație în prezent au fost supuși unui test PCR în Belgia cu două ore înainte de a pleca în Africa de Sud și apoi un alt test PCR la cinci zile după sosirea în Cape Town, precum și zece zile de carantină”, a raportat Jerusalem Post. .
Un virolog consultat de Secretariatul Polar Belgian consideră că focarul a fost probabil cauzat de varianta omicron, deoarece a fost tulpina predominantă în Africa de Sud – ultima oprire făcută de cercetători înainte de a ajunge în Antarctica.
Joseph Cheek – un manager de proiect pentru International Polar Foundation – a declarat pentru BBC: “Situația nu este dramatică”.
“Deși a fost un inconvenient să fie pus în carantină anumiți membri ai personalului care au prins virusul, nu ne-a afectat în mod semnificativ munca la stație în general”, a menționat Cheek.
“Tuturor locuitorilor stației li s-a oferit posibilitatea de a pleca cu un zbor programat pe 12 ianuarie”, a adăugat el. “Cu toate acestea, toți și-au exprimat dorința de a rămâne și de a-și continua munca”.
Baza a oprit toți noii sosiți până la sfârșitul focarului.
Stația polară Princess Elisabeth – prima stație de cercetare polară cu emisii zero din lume care a intrat în funcțiune în 2009 – este situată într-una dintre cele mai îndepărtate regiuni ale planetei și la kilometri de civilizație.
Antarctica a fost ultimul continent care nu a avut niciun caz de COVID-19 până în decembrie 2020, când 36 de persoane au luat COVID-19 la baza de cercetare chiliană General Bernardo O’Higgins Riquelme din Antarctica.