Compania maghiară de petrol și gaze MOL și Transnafta din Serbia pregătesc un contract pentru construirea unei conducte de petrol între Algyo în sudul Ungariei și Novi Sad în nordul Serbiei, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, după o întâlnire cu ministrul sârb al Energiei, Dubravka Dedovic.
Negocierile dintre MOL și Transnafta privind investiția sunt în desfășurare, iar contractul ar putea fi semnat la summitul sârbo-maghiar programat din iunie.
Conducta de 128 de kilometri, care va costa aproximativ 100 de milioane de euro, va servi în mare parte pentru petrolul rusesc. Deși Szijjarto nu a specificat, conducta va îmbunătăți foarte probabil lanțul de aprovizionare pentru cele două rafinării situate în Algyo și Novi Sad, unde se termină conductele de petrol existente.
Într-o conferință de presă comună la Budapesta, ministrul a spus că războiul din Ucraina creează serioase provocări energetice pentru Europa, iar experții spun că va fi extrem de dificilă pregătirea pentru iarna viitoare.
El a subliniat că pe piața europeană va avea un deficit de 60 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc față de anul trecut, cererea a crescut semnificativ din cauza redeschiderii economiei chineze iar capacitățile de GNL nu au fost încă construite pentru a înlocui deficitul.
„Noi, ungurii, continuăm să vedem securitatea energetică ca pe o problemă fizică și nu ca pe o problemă ideologică și, prin urmare, cu siguranță nu vom renunța la surse bine stabilite și de încredere”, a spus Szijjarto, adăugând că, în contextul negocierilor actuale, „strategiile maghiare-sârbe” cooperarea energetică este una dintre garanțiile că aprovizionarea cu energie a Ungariei va fi sigură în perioada următoare.”
Între 9 și 15 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi ajung în Ungaria din Serbia, prin TurkStream, iar în viitor se vor adauga și gazele și din Azerbaidjan.
Ungaria este așadar interesată de dezvoltarea rețelei interne din Serbia, o consideră o problemă europeană și prin urmare, se așteaptă ca Uniunea Europeană să finanțeze toate dezvoltările de infrastructură din regiune care să permită Europei Centrale să aibă acces la surse alternative. S-a ajuns la un acord-cadru privind stocarea a 500 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru Serbia în depozitele interne din Ungaria în acest an.
În plus, Serbia și Ungaria vor înființa în curând o societate mixtă pentru a desfășura activități comune de tranzacționare a gazelor, întărind astfel prezența celor două țări pe piața energetică central-europeană, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Ungariei.
Sources: Serbian Ministry of Mining and Energy, RFE/RL’s Balkan Service