Ungaria este acum singurul stat membru al UE care încă primește gaz rusesc

by | 3 Oct 2022 | Economie

Cu trei din cele patru conducte care furnizează gaz natural rusesc în Europa scoase din funcțiune, Ungaria este acum singurul stat membru al UE care încă primește gaz rusesc, scrie Forbes Ungaria.

Există patru conducte care ar putea furniza gaze naturale rusești către Europa:

  • Nord Stream 1, cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi (bcm) pe an (livrările pe acesta au fost oprite de Rusia);
  • Nord Stream 2, cu o capacitate identică de 55 bcm (acesta nu a devenit niciodată operațional după ce guvernul german a refuzat să-l aprobe în urma invaziei Ucrainei de către Rusia).
  • Yamal Europe, cea mai lungă conductă (4.107 kilometri) furnizează gaz din Peninsula Yamal din Siberia de Vest, care se termină în Germania, și are o capacitate de 33 de miliarde de metri cubi. Livrările au fost oprite de Rusia în mai.
  • Turk Stream, care livrează gaze din Rusia sub Marea Neagră și prin Balcani, are o capacitate de 31,5 miliarde de metri cubi și este singura conductă încă în funcțiune. Se termină în Ungaria, ceea ce înseamnă că, de acum, Ungaria este singurul stat membru al UE care primește încă gaze naturale rusești.

Datorită veniturilor uriașe pe care Rusia le-a făcut din creșterea prețurilor la gaze, împreună cu o reducere masivă a altor schimburi comerciale cu Europa, Rusia nu are niciun interes să închidă complet aceste conducte. Deși Ungaria încă primește gaz, prețul său este legat de prețurile pieței, astfel că țara se opune ferm oricăror sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

La începutul săptămânii trecute, premierul Viktor Orbán a anunțat o consultare națională cu privire la sancțiunile UE împotriva Rusiei, prin această consultare dorind săafle dacă cetățenii susțin sau nu sancțiunile împotriva Rusiei.

Guvernul maghiar s-a opus în mod expres multora dintre sancțiunile impuse Rusiei, argumentând că acestea dăunează europenilor mai mult decât rușilor.

Primul ungar Viktor Orbán a cerut săptămâna trecută încetarea sancțiunilor rusești până la sfârșitul anului pentru a opri inflația, a reduce la jumătate prețurile alimentelor și a ține sub control creșterea costurilor energetice.

Ungaria îsi impune poziția în fața UE în privința importurilor de petrol rusesc în Europa

Orbán nu este singurul care cere încetarea sancțiunilor, premierul grec Kyriakos Mitsotaki solicitând și el abrogarea sancțiunilor rusești. Alți lideri politici, precum Matteo Salvini, care conduce partidul conservator Liga, spun că Europa are nevoie de o „regândire” a sancțiunilor rusești din cauza efectelor economice dăunătoare asupra Europei.

Orbán prezice că ridicarea sancțiunilor va duce la o reducere imediată la jumătate a prețurilor la energie și la o scădere semnificativă a inflației. Datorită acestui fapt, economia europeană ar putea să-și recapete puterea și să evite recesiunea iminentă.

Etichete: energie-gaz | Ungaria

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading