Ideea Italiei conform căreia UE să impună un plafon la prețurile gazelor naturale a devenit „singura soluție durabilă” la creșterea prețurilor, a declarat ministrul italian pentru tranziție energetică, Roberto Cingolani, la o conferință despre energie, la Roma.
Cu săptămâni în urmă, Italia le-a propus celorlalte state membre UE să impună un plafon la prețul gazelor pentru a controla creșterea inflației și creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie în blocul comunitar. Alte țări UE și-au exprimat îndoielile că o plafonare a prețurilor ar funcționa.
La sfârșitul lunii mai, premierul italian Mario Draghi a declarat că Comisia Europeană va analiza stabilirea unui plafon de preț pentru gazele naturale importate din Rusia.
Vorbind la conferință, ministrul Cingolani a spus că „propunerea de plafonare a prețurilor a apărut treptat ca singura soluție durabilă”.
„Trebuie să evităm un scenariu în care cineva se trezește într-o dimineață și stabilește un preț nebun”, a spus Cingolani, adăugând că el crede că Italia va obține ceva în ceea ce privește limitarea prețului gazelor la discuțiile din cadrul UE. Comisia Europeană discută în prezent ideea, a spus ministrul.
Claudio Descalzi, directorul executiv al Eni – care a semnalat o a șaptea zi de reducere a aprovizionării de la Gazprom – a scris luni într-o postare pe LinkedIn că este important ca Europa să adopte propunerea Italiei de a stabili un plafon la prețurile gazelor. Acest lucru ar trimite un mesaj puternic speculatorilor și ar readuce prețurile la un nivel care ar permite umplerea depozitelor de gaz, a spus Descalzi.