Ministerul Energiei al Ucrainei a declarat că bombardamentele Rusiei de luni au marcat cel mai mare atac asupra rețelei electrice a țării de la începutul invaziei, determinând oficialii să oprească exporturile de energie electrică.
Rusia a lansat în cursul zilei de luni zeci de rachete către Kiev și alte orașe, ucigând 14 persoane în atacuri despre care oficialii ucraineni au spus că au vizat infrastructura energetică a țării. Atacurile au lăsat 15 regiuni cu aprovizionarea cu energie electrică parțial întreruptă, au spus oficialii.
„Cinismul este că întregul lanț de aprovizionare a fost lovit – este atât sistemele de distribuție a energiei electrice, cât și generarea de energie”, a declarat Herman Galușcenko, ministrul energiei al Ucrainei, într-un comunicat.
„Scopul inamicului este de a face dificilă reconectarea alimentării cu energie electrică din alte surse”, a adăugat el.
Serviciul de stat de urgență al Ucrainei i-a îndemnat pe locuitori să evite utilizarea dispozitivelor consumatoare de energie, cum ar fi încălzitoarele electrice, aragazele electrice, cuptoarele cu microunde, mașinile de spălat și aparatele de cafea între orele 19:00. și ora 23.00 ora locala luni.
„În această seară, 10 octombrie, sistemul energetic ucrainean va fi supus unui test de rezistență”, a scris agenția pe canalul său Telegram. „Și fiecare ucrainean este capabil să ajute să trecem peste asta. Pentru aceasta, este necesar să se reducă consumul de energie electrică.”
Între timp, Galușcenko a declarat că Ucraina va înceta să mai exporte energie electrică în Europa începând de marți, menționând că Ucraina a continuat să-și îndeplinească angajamentele de export, în ciuda atacurilor anterioare asupra centralei nucleare Zaporojie și a altor părți ale rețelei.
„Exportul de energie electrică din Ucraina a ajutat Europa să reducă consumul din resurse energetice rusești. Și de aceea Rusia distruge sistemul nostru energetic, distrugând însăși posibilitatea de a exporta energie electrică din Ucraina”, a spus Galușcenko.
Țările europene, care de ani de zile s-au bazat parțial pe exporturile rusești de energie, s-au confruntat cu probleme în aprovizionarea cu energie încă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.
Țările europene au încercat înlocuiască resursele enrgetice rusești însă s-au confruntat cu creșteri astronomice de prețuri, încercând în același timp să mențină prețurile scăzute pe fondul inflației globale ridicate. Situața devină însă și mai gravă pe măsură ce ne apropiem de iarnă și vor porni sistemele de încălzire iar alegerea va fi foarte complicată: ori căldură la preț de lux, ori frig aproape gratis.