Firmele din Ucraina trebuie să solicite acum un permis de la Ministerul Economiei pentru a exporta grâu, porumb, carne de pasăre, ouă de pui și ulei de floarea soarelui, relatează Ukraine Interfax.
Interfax Ucraina a mai raportat că prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a explicat că guvernul a decis să limiteze exportul unui număr de bunuri importante din punct de vedere social și a materiilor prime din care sunt produse.
Restricțiile asupra exporturilor ucrainene se vor simți în Europa. UE importă 19% din grâul său din Ucraina, relatează Euractiv. Rusia și Ucraina exportă împreună peste o treime din grâul și orzul din lume, precum și 17% de porumb și peste 50% din uleiul de floarea soarelui. Săptămâna trecută, la o săptămână de la invazia rusă a Ucrainei, prețurile grâului au crescut vertiginos la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.
Între 35-45% din uleiul de floarea soarelui rafinat din UE provine din Ucraina neexistând o soluție imediată pentru a preveni o eventuală penurie, în acest moment nu este clar dacă și cum se va putea relua comerțul, potrivit Euractiv.
Războiul izbucnit în est determină țările europene să fie nevoite să regândească securitatea alimentară și politica agricolă actuală atât pentru viitorul imediat cât și pe termen lung.
Marile uniuni agricole solicită ca UE să-și regândească politica agricolă.
„Așa cum spun Copa-Cogeca (uniuni ale fermierilor) de ani de zile, iar faptele de astăzi o dovedesc clar, securitatea alimentară este extrem de strategică și încă foarte relevantă. Este necesară o schimbare de paradigmă în modul în care Bruxelles-ul gândește actuala agricultură, începând cu obiectivele stabilite [strategia de la Fermă până la Furculița]. Fermierii și cooperativele așteaptă acțiuni concrete ca soluție la provocările legate de alimentație, energetie și mediu”, a declarat cea mai mare asociație profesionistă a fermierilor din Europa într-un comunicat de presă din 7 martie.
Euractiv mai informează că miniștrii agriculturii din UE au avut o reuniune specială miercuri, 9 martie, iar Copa-Cogeca solicită schimbări imediate în politica agricolă europeană. Concret, organizația a cerut ca fermierii să poată cultiva toate terenurile disponibile în 2022 pentru a compensa pierderea producției ruse și ucrainene, în loc să lase ca unele părți din teren să fie alocate pentru biodiversitate, așa cum impune politica UE în prezent.