Surse: UE va admite și gazele naturale și energia nucleară ca surse de energie în tranziția verde

by | 8 Nov 2021 | Economie

La Bruxelles circulă o propunere de a aduce atât energia nucleară, cât și gazele naturale în taxonomia finanțelor verzi a blocului. Lucrarea a fost marcată drept „o rușine științifică” de către activiști care au avertizat că ar afecta credibilitatea UE în ceea ce privește finanțarea ecologică, anunță Euractiv.

Aceasta este o veste bună pentru România care produce energie și din gaze naturale dar și în centrale nucleare iar în viitor se adaugă și exploatarea de gaze din Marea Neagră și construirea de noi reactoare nuclare.

Pentru a fi calificate drept o investiție „durabilă”, centralele electrice pe gaz sau instalațiile de cogenerare nu trebuie să emită mai mult de 100 de grame de CO2 echivalent pe kilowatt-oră, potrivit proiectului de lucrare.

Acesta vine în urma declarațiilor președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat că executivul UE va depune în curând propuneri privind gazele și energia nucleară, ca parte a regulilor de finanțare ecologică a blocului.

Gazul ca „activitate de tranziție”

Criteriile de emisii de 100 gCO2 sunt aceleași cu propunerile anterioare vehiculate anul trecut, care au fost respinse ca fiind prea stricte de un grup de 10 țări UE pro-gaz care au amenințat că vor refuza propunerea.

Pentru a atenua îngrijorările criticilor, documentul stabilește criterii suplimentare pentru ca centralele de gaz să se califice drept „activitate de tranziție”, însoțite de o clauză de caducitate (până la 31 decembrie 2030) pentru punerea în funcțiune a noilor centrale.

Pentru centralele pe gaz, acestea sunt criteriile de calificare ca „activitate de tranziție”:

  • Emisiile directe sunt mai mici de 340gCO2/kWh și
  • Emisiile anuale sunt mai mici de 700 kgCO2/kW.

Pentru centralele de cogenerare, acestea sunt criteriile de calificare ca „activitate de tranziție”:

  • Emisiile pe durata ciclului de viață sunt mai mici de [250-270] gCO2e per kWh și
    Economii de energie primară de 10% în comparație cu producția separată de căldură și electricitate.

Participanții au denunțat aceste criterii ca fiind „radical mai slabe” decât planurile anterioare elaborate de Comisia Europeană.

La inițiativa Parisului, reprezentanți ai țărilor UE cu idei similare au avut o reuniune la 18 octombrie pentru a dezbate modelul nuclear și gaze naturale în contextul taxonomiei, a spus diplomatul UE. La întâlnire au participat Bulgaria, Cipru, Cehia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Potrivit aceleiași surse diplomatice, participanții au discutat propuneri de compromis privind criteriile tehnice de evaluare a durabilității centralelor de gaze și nucleare.

Nuclear

În ceea ce privește energia nucleară, „documentul neoficial” se bazează pe recomandările Centrului Comun de Cercetare (JRC) al UE, care a concluzionat într-un raport din iulie că energia nucleară este sigură și, prin urmare, eligibilă pentru o etichetă verde în conformitate cu taxonomie.

Lucrarea nu propune criterii detaliate de sustenabilitate în această etapă și doar împarte activitățile de producție de energie nucleară în patru categorii:

  • Exploatarea centralelor nucleare: producția de energie electrică, inclusiv construcția, punerea în funcțiune, exploatarea și dezafectarea centralelor nucleare.
  • Depozitarea sau eliminarea deșeurilor radioactive sau a combustibilului nuclear uzat (activitate de activare).
  • Extracția și prelucrarea uraniului (activitate de activare).
  • Reprocesarea combustibilului nuclear uzat (activitate de activare).

„Documentul neoficial” vine în urma unei reuniuni a miniștrilor energiei din UE săptămâna trecută, în care douăsprezece țări UE au vorbit în favoarea includerii nuclearului în taxonomie.

Printre criticii proeminenți ai includerii gazului și a nuclearului în taxonomie se numără Elise Attal, șef al politicii UE la Principiile pentru investiții responsabile (PRI), o rețea internațională de investitori susținută de Națiunile Unite.

Etichete: UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading