China și Rusia își încordează mușchii și vor să detroneze dolarul american. Așa cum se întâmplă adesea cu știrile importante nimeni nu pare să observe sau chiar să-i pese.
Nu ar trebui să fie o surpriză pentru cei care acordă atenție faptului că Rusia și China își întăresc legăturile economice pe fondul continuelor sancțiuni occidentale asupra Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina.
Ceea ce i-ar putea surprinde pe unii, este că Rusia și țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) lucrează oficial la propria „nouă monedă de rezervă globală” – a relatat RT (siteul se poate accesa prin Tor Browser) la sfârșitul lunii iunie. Foarte putini par să observe acest lucru și să scrie despre asta.
„Problema creării unei monede de rezervă internaționale bazată pe valutele țărilor noastre este în curs de rezolvare”, a declarat Vladimir Putin luna trecută la forumul de afaceri BRICS.
Deoarece Rusia a fost izolată de sistemul SWIFT, aceasta se asociază cu China și națiunile BRICS pentru a dezvolta „mecanisme alternative de încredere pentru plăți internaționale” pentru a „reduce dependența de sistemul financiar occidental”.
Între timp, Rusia întreprinde și alți pași pentru a consolida alianța cu națiunile BRICS, inclusiv redirecționarea comerțului către China și India, potrivit CNN:
Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia redirecționează comerțul către „partenerii internaționali de încredere”, precum Brazilia, India, China și Africa de Sud, în timp ce Occidentul încearcă să rupă legăturile economice.
„Suntem activ implicați în reorientarea fluxurilor noastre comerciale și a contactelor economice externe către parteneri internaționali de încredere, în primul rând țările BRICS”, a spus Putin în discursul său video de deschidere adresat participanților la Summit-ul virtual BRICS.
De fapt, „comerțul dintre Rusia și țările BRICS a crescut cu 38% și a ajuns la 45 de miliarde de dolari în primele trei luni ale anului” în acest an. Între timp, vânzările de țiței rusești către China au atins cifre record în primăvara acestui an, depășind Arabia Saudită ca principal furnizor de petrol al Chinei.
„Împreună cu partenerii BRICS, dezvoltăm mecanisme alternative de încredere pentru reglementările internaționale”, a spus Putin.
Putin a continuat, declarând luna trecută: „Contactele dintre cercurile de afaceri din Rusia și comunitatea de afaceri din țările BRICS s-au intensificat. De exemplu, sunt în desfășurare negocieri pentru deschiderea lanțurilor de magazine indiene în Rusia și pentru creșterea ponderii mașinilor, echipamentelor hardware pe piața noastră.”
În iunie, Putin a acuzat și Occidentul că ignoră „principiile de bază ale economiei de piață”, cum ar fi comerțul liber. „Suminează interesele de afaceri la scară globală, afectând negativ bunăstarea oamenilor de fapt, a tuturor țărilor”, a spus el.
Potrivit Bloomberg președintele Chinei, Xi reiterat spusele lui Putin:
„Politizarea și instrumentalizarea economiei mondiale, folosind o poziție dominantă în sistemul financiar global pentru a impune sancțiuni, nu face decât să rănească pe ceilalți, precum și să se rănească pe sine, lăsând oamenii din întreaga lume să sufere. Cei care sunt obsedați de o poziție de forță și își extind alianța militară creând propria securitate în detrimentul altora for avea o problemă de securitate.”
Dedolarizarea a fost o prioritate pentru Rusia și China din 2014, când au început să extindă cooperarea economică ca urmare a izolării Moscovei de către Occident datorită anexării Crimeei. Înlocuirea dolarului în acordurile comerciale a devenit o necesitate pentru a evita sancțiunile SUA împotriva Rusiei.
Între timp, de la conferința BRICS, legăturile dintre Rusia și China continuă să se strângă, Japonia chiar avertizând săptămâna aceasta despre întărirea legăturilor militare a celor două țări.
Japonia a transmis că:
În vecinătatea Japoniei, Rusia a făcut mișcări pentru a consolida cooperarea cu China, cum ar fi prin zboruri comune cu bombardiere și nave de război comune care implică trupe ruse și chineze, precum și măsuri ce prezinta o astfel de pregatire militară drept coordonare strategică. Japonia a spus că această aliniere între cele două țări „trebuie să continue să fie urmărită îndeaproape în viitor”.
În timp ce angrenajele economice sunt unse din ce în ce mai bine, China devine din ce în ce mai îndrăzneață în privința Taiwanului vizita lui Nancy Pelosi punând și mai mult gaz pe foc.