România a devenit cel mai mare furnizor de combustibil al Ucrainei

by | 21 Feb 2023 | Economie

Exporturile de carburanți ale României către Ucraina au crescut de 30 de ori anul trecut, la aproape 1 milion de tone (983.404 tone), în timp ce alte 251.303 tone de combustibil au fost transportate prin România către Ucraina, de 96 de ori mai mult decât în ​​2021, anunță Profit într-o analiză.

„Odată cu izbucnirea războiului, comerțul cu mărfuri între România și Ucraina s-a schimbat în consecință. Avem rezerve foarte mari de combustibil, produse pe care ucrainenii le cer și au nevoie constant”, a declarat pentru Profit Bogdan Mihei, șeful Autorității Vamale Române (AVR).

Acesta a mai adăugat că România a sprijinit autoritățile ucrainene, inclusiv în tranzitul de mărfuri, și a încercat să faciliteze livrările de cereale ucrainene către restul lumii iar datele din sistemul vamal reflectă acest lucru.

În ceea ce privește exporturile României de combustibili și substanțe pentru agricultură, precum și importurile de cereale și semințe oleaginoase, acestea sunt consecințe ale războiului și a reorientării Ucrainei către comerțul cu țările UE. Prețurile sale mult mai mici au afectat deja producătorii europeni care se plând că ucrainenii care nu respectă regulile dure europene, deci nu au aceleaș cheltuieli sunt lăsați să falimenteze afacerile uniunii.

Șeful Autorității Vamale Române spune că ucrainenii vor produse combustibile de la noi pentru că sistemul energetic al Ucrainei este ținta unor atacuri frecvente. În ceea ce privește volumul de cereale exportate de Kiev, acestea sunt în cantitate uriașă, porturile de la Marea Neagră sunt blocate sau limitate în ceea ce pot exporta.

Exporturile de cereale ucrainene către România creează probleme fermierilor locali

Între timp, potrivit Ministerului Agriculturii din România, tranzitul cerealelor ucrainene a pus presiune asupra logisticii de transport în România și a crescut prețurile de transport, în timp ce importurile care rămân în România au pus probleme de concurență fermierilor locali din cauza prețurilor mai mici la cereale ucrainene.

„Producătorii români de cereale și semințe oleaginoase s-au confruntat cu o situație specifică în ceea ce privește importurile ucrainene de cereale și semințe oleaginoase în România, întrucât au intrat pe piață cantități mari de grâu și floarea soarelui, care nu mai tranzitează teritoriul pentru export în state membre sau țări terțe, ci au fost comercializate pe teritoriul României, concurând cu producția internă prin prețuri de vânzare”, a precizat Ministerul Agriculturii.

Etichete: petrol | România

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading