Liberalizarea pieței de energie: Cu cât crește prețul energiei electrice de la 1 iulie

by | 4 Jun 2021 | Economie

Aceste scumpiri vin după cea de la 1 ianuarie 2021, când prețurile în serviciul universal practicate de furnizorii de ultimă instanță (ENEL, CEZ, E.ON, Electrica) au crescut cu până la 26%. Până acum, consumatorii din serviciul universal au beneficiat de anumite discounturi din partea furnizorilor de ultimă instanță, dar de la 1 iulie, acestea dispar.

Cei mai avantajați consumatori sunt cei care au încheiat deja contracte pe piața concurențială. Se estimează că doar 40% dintre consumatorii casnici de energie se aflau pe piața liberă.

Cei care nu doresc să achite mai mult pentru energia electrică din această vară pot să încheie contracte în piața concurențială, acolo unde conform comparatorului de prețuri al ANRE pot obține în medie o factură mai mică cu până la 356 lei/an.

Asociația Energia Inteligentă estima în urmă cu o lună o creștere a prețului energiei electrice pentru următorul an comercial (1 iulie 2021 – 30 iunie 2022) cu cca 10%. Au apărut primele cifre privind creșterea prețului energiei electrice pentru consumatorii casnici care se găsesc în Serviciul Universal (consumatorii care nu au trecut în piața concurențială și au rămas la același furnizor), care arată o creștere de la 1 iulie 2021 a prețului mediu pentru aceștia cu 4,8%. Din păcate este doar o primă etapă a creșterii prețului, la 1 ianuarie 2022 probabil urmează o nouă majorare cu încă 5%.

Creșterea prețului energiei electrice de la 1 iulie 2021, pentru clienții din Serviciul Universal, variază de la 1,3 %, în București și Ilfov la 7,5% în Oltenia.

Consumatorii de energie electrică. care nu au încheiat contracte pe piața concurențială, vor achita în medie, anual mai mult pentru energia consumată cu până la 96 lei.

Compararea ofertelor de energie electrică se face pe site-ul ANRE la următorul link: Comparator Tarife

Acolo găsiți și un ghid de utilizre   și un tutorial video.

Etichete: energie

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading