Inflația în Uniunea Europeană a crescut în septembrie la un nou maxim

by | 20 Oct 2022 | Economie

Țările baltice au cea mai mare inflație din Europa, dar multe țări din Europa Centrală și de Est nu sunt departe.

Rata inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut la 10,9 la sută în septembrie, faţă de 10,1 la sută în august, potrivit biroului de statistică Eurostat.

Cea mai mare rată anuală a inflației înregistrată a fost în țările baltice:

  • Estonia (24,1%),
  • Lituania (22,5%) și
  • Letonia (22%).

În schimb, cele mai scăzute rate ale inflației pentru luna septembrie au fost înregistrate în:

  • Franța (6,2%),
  • Malta (7,4%)
  • Finlanda (8,4%)

În Germania, inflația a crescut cu 2,1 puncte procentuale față de august, ajungând la 10,9 la sută.

Țările din Europa Centrală au fost, de asemenea, puternic afectate.

În România inflația a crescut ușor de la 13,3% până la 13,4%. În Ungaria, rata inflației a crescut cu 2,1 puncte procentuale, până la 20,7%, în timp ce în Cehia, ritmul de creștere a prețurilor de la an la an s-a accelerat cu 0,7%, atingând 17,8% pe locul 5 ca și creștere.

Prețurile au crescut semnificativ mai rapid decât în ​​septembrie anul trecut, când redresarea post-pandemie și criza energetică nu s-au manifestat încă pe deplin în economie. La acel moment, rata inflației era de 3,6% în toate cele 27 de țări ale UE și de 3,4% în cele 19 state care utilizau moneda comună.

Eurostat a revizuit rata inflației din septembrie în zona euro, estimată la 10% în urmă cu două săptămâni, la 9,9%. În august, a fost de 9,1 la sută.

Comparativ cu august, rata inflației a crescut în 20 de țări din UE, a scăzut în șase și a rămas neschimbată în Croația, potrivit Eurostat. În zona euro, energia a contribuit cel mai mult la inflație, cu o pondere de 4,19 puncte procentuale. Urmează alimentele, alcoolul și tutunul (+2,47 puncte), serviciile (+1,80 puncte) și bunurile industriale neenergetice (+1,47 puncte).

Etichete: inflație

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading