Potrivit unui raport Reuters, oficialii din sectorul energetic au spus că energia casnică ar putea crește de trei ori față de nivelurile actuale, un director din industrie afirmând că valorile anuale ar putea crește de la 1.500 de euro la 4.700 de euro până în octombrie.
„Trebuie să ajutăm gospodăriile medii și să stabilim o limită superioară pentru costurile energiei”, a declarat Roland Warner pentru Reuters într-un interviu, adăugând: „Dacă vom avea tulburări sociale, statul nu va putea face față”.
Separat, raportul a citat un interviu cu șeful Agenției Federale de Rețea a Germaniei, autoritatea de reglementare a energiei, care a spus că germanii ar trebui să aloce bani pentru viitoarele facturi la energie și să-și reducă consumul de energie.
De asemenea, industria a cerut guvernului să impună plafoane ale prețurilor la energie pentru a proteja consumatorii de cele mai mari creșteri ale prețurilor. Guvernul, notează Reuters, nu a susținut ideea plafonarii prețului, ministrul Economiei, Robert Habeck, afirmând recent că acest lucru ar trăda ideea de a încuraja oamenii să economisească energia.
Germania, din cauza dependenței sale semnificative de gaz ieftin rusesc, este într-o stare de panică după ce Gazprom a redus debitul de-a lungul conductei Nord Stream 1 înainte de suspendarea din săptămâna aceasta pentru întreținere anuală regulată.
Există o teamă tot mai mare în rândul politicienilor germani că Gazprom ar putea să nu repornească fluxul de gaz după ce întreținerea se încheie ca o represalie pentru sancțiunile UE.
Pentru a preveni prăbușirea economiei, guvernul a căutat cu disperare furnizori alternativi, dar piața globală de gaz a fost la fel de strânsă ca și piața petrolului, iar Germania nu a construit încă infrastructura de import necesară pentru a înlocui o parte din importurile de gaze rusești cu gaz lichefiat. Prin urmare, conservarea a apărut ca mijlocul principal de a face față crizei care se profilează.