Oamenii care vorbesc deschis, cu îngrijorare, cu privire la potențiala moarte a dolarului american au fost considerați adepți ai teoriei conspirației în cea mai mare parte a ultimelor decenii.
Dar privind înapoi, sunt sigur că istoria va fi dreaptă cu acești oameni și cu prognozele lor. Ei vor fi fost cei care au tras un semnal de alarmă într-un interval de timp relativ scurt înainte de a se dovedi în cele din urmă că au dreptate. Articol preluat din QTR’s Fringe Finance.
Nu spun asta ca să mă laud în vreun fel, o spun pentru că cred cu adevărat că suntem la „începutul sfârșitului” experimentului economic keynesian.
Cu mai puțin de două săptămâni în urmă, am scris un articol în care afirmam că Rusia va sprijini rubla cu aur ca o modalitate de a lupta împotriva sancțiunilor economice occidentale. De asemenea, am făcut predicții similare despre noua monedă digitală chineză vara trecută, când am început să scriu pentru prima dată la Fringe Finance.
Pentru mine, de când am început să înțeleg macroeconomic economia globală în urmă cu aproximativ un deceniu, a devenit evident că sistemul pe care îl joacă SUA – dolarul ca moneda de rezervă globală – își avea zilele numărate.
Catalizatorul care ne împinge spre trezirea noastră, mai repede decât oricând, a fost războiul din Ucraina. De fapt, nu a fost atât de mult războiul, cât a fost reacția Occidentului la război. Așa cum ar putea face doar credincioșii aroganți din show-ul keynesian, ne-am grăbit să tăiem Rusia de la sistemul SWIFT, am limitat investițiile în companiile din Rusia și am sancționat oligarhii țării.
La care Rusia a răspuns practic: „OK. Mai avem petrol.”
Aceasta a fost atitudinea pe care Kremlinul a adoptat-o, în cea mai mare parte. Ei scad producția când vine vorba de petrol, continuă să facă afaceri cu chinezii și își măresc rezervele de aur. După mici șocuri pe piețele rusești, lucrurile s-au stabilizat relativ repede – cu excepția că acum, Rusia a folosit ocazia pentru a clarifica că nu mai dorește să fie participantă la sistemul global.
Se pare că si China (probabil India) se simte într-o situație similară.
Chiar în acest weekend, Kremlinul a spus că sancțiunile împotriva Rusiei ar „accelera erodarea încrederii în dolar și euro”. Propaganda rusă sau nu, cred că au dreptate.
Rusia, China – după ce au văzut miliarde de rezerve valutare confiscate fără un proces echitabil la nivel global – acum înțeleg că trebuie să iasă din același sistem monetar ca și restul lumii. Rusia și China, în opinia mea, vor conduce către o nouă care cred că va aduce în genunchi experimentul keynesian al SUA.
Economiștii și strategii la nivel global încep să înțeleagă ceea ce am subliniat de luni de zile.
Analistul de metale prețioase Ronan Manly de la Bullionstar.com, a declarat într-un interviu acordat RT.com în weekendul trecut că s-ar putea ajunge la o explozie pe piețele metalelor:
„Jucând în ambele părți ale ecuației, adică legând rubla de aur și apoi legând plățile de energie de rublă, Banca Rusiei și Kremlinul modifică fundamental toate ipotezele de funcționare ale sistemului comercial global, accelerând în același timp schimbarea sistemului monetar global. Acești cumpărători, care sunt în căutare de aur fizic pentru a plăti pentru mărfuri reale, ar putea cu siguranță să torpileze și să arunce în aer piețele de aur ale LBMA și COMEX.”
Și a continuat subliniind ceea ce este evident: dacă Rusia continua sa-și susțină moneda cu aur, alte țări „s-ar putea să simtă nevoia” să urmeze exemplul:
„Alte guverne și bănci centrale non-occidentale vor fi, prin urmare, interesate de Rusia să lege rubla de aur și să facă legătura între plățile exporturilor de mărfuri de rublă. Cu alte cuvinte, dacă Rusia începe să accepte plata pentru petrol în aur, atunci alte țări ar putea simți nevoia să urmeze exemplul.”
Eu susțin că alte țări vor trebui să urmeze exemplul.
Acest lucru a condus la o concluzie pe care eu – și mulți alți economiști austrieci – am prezis că se va întâmpla de când am înțeles prima dată cum funcționează sistemul astăzi iar consecințele ar putea fi zdrobitoare pentru dolar:
„Din 1971, statutul global al dolarului american a fost susținut de petrol, iar epoca petrodolarului a fost posibilă atât datorită utilizării continue a dolarului american pentru comerțul cu petrol, cât și a capacității SUA de a preveni orice concurent al SUA.
Dar ceea ce vedem acum pare începutul sfârșitului acelui sistem de 50 de ani și nașterea unui nou sistem monetar multilateral susținut de aur și mărfuri. Înghețarea rezervelor valutare ale Rusiei a eclanșat procesul. Țările mari ale lumii, puternice în materie de mărfuri, cum ar fi China și țările exportatoare de petrol, ar putea simți că acum este momentul să treacă la un nou sistem monetar mai echitabil. Nu este o surpriză, am discutat despre asta de ani de zile.
Deși este încă prea devreme pentru a spune cum va fi afectat dolarul american, acesta va ieși din această perioadă mai slab și mai puțin influent decât înainte.”
De fapt, tot ce am vorbit recent este despre cum cred că dolarul american va fi contestat iar ceea ce se întâmplă în Rusia, India și China este de fapt o provocare pentru modul în care toate țările occidentale își conduc economiile respective – este o provocare pentru teoriile monetare keynesiene.
Am observat adesea că keynesianismul funcționează grozav mai ales pentru elite, oficiali aleși și politicieni. A funcționat așa pentru mulțimea din Davos sau pentru oricine îmbrățișează acest sistem, nu doar în Statele Unite, ci la nivel global.
Beneficiarii nu includ doar politicienii și bancherii centrali, ei îi includ și pe toți cei care au fost „salvați” pe parcurs; și anume, mulți bancheri care și-au văzut corporațiile respective supraviețuind folosind puterea de cumpărare a contribuabililor.
Lawrence Lepard a avut câteva puncte de vedere grozave într-un podcast pe care l-a făcut săptămâna trecută la Palisades Gold Radio. Unul dintre acestea a fost că el credea că Vladimir Putin a fost tratat ca un cetățean de clasa a doua de mulțimea de la Davos în ultimele două decenii. Și să fiu sincer, deși nu sunt un fan al lui Putin, achiesez la ideea lui Lepard. Aș merge mai departe și aș spune același lucru și pentru Xi Jinping, în ciuda faptului că ambii au antecedente urâte de încălcări ale drepturilor omului. Declar că pot fi de acord cu argumentul lui Lepard, mă gândesc cum s-ar putea simți când sunt lăsați pe dinafară, să se profite de tările lor, în timp ce produc bunurile tangibile pe care ne bazăm, iar noi suntem suntem cei ce avem banii de la Monopoly.
Dacă ești China și produci tot ceea ce folosește SUA, ești Rusia și produci o parte semnificativă din petrolul, gazul și metalele lumii, întrebarea este cât timp ești dispus să stai pe loc și să încasezi?
Acesta este un punct pe care economiștii și scepticii austrieci l-au adus în discuție de zeci de ani. De exemplu, Peter Schiff a scris cărți întregi despre dependența Statelor Unite de capacitatea sa de a exporta dolari și de a importa bunuri și servicii. Întotdeauna a prezis că puii se vor întoarce în cele din urmă la găină pentru a se adăposti de China care va decide că nu mai dorește dolari. Rusia pare să fi decis exact asta.
Odată cu sancțiunile economice pe care Occidentul a încercat să le pună în aplicare împotriva Rusiei, aceste națiuni au în sfârșit un impuls pentru a-și menține poziția și a riposta monetar. Și asta pare să fie atitudinea atât a Rusiei, cât și a Chinei în acest moment: să lăsăm moneda să se prăbușească și ne bazăm pe resursele și capacitatea noastră productivă, pentru că suntem încrezători că pe termen lung vor fi într-o stare monetară mai bună decât Occidentul.
Acesta marchează o schimbare nu numai în modul în care lumea percepe și va percepe dolarul american, ci și posibil în modul în care lumea va vedea economia keynesiană în viitor. Cu alte cuvinte, predicția mea că teoria monetară modernă ar distruge Statele Unite pare sa fie la linia de start.
Vreau să spun că certitudinea mea, cu privire la începerea unei noi ere pentru dolar – în ciuda amplorii acestei predicții – continuă să crească în fiecare zi. În fiecare zi, primim noi vești din Rusia și China care confirmă că vor să continue să se desprindă și mai mult de Occident.
Și aș avertiza oamenii că data viitoare când incerci să faci de râs un economist sau un sceptic al politicii monetare, să te uiți înapoi la cât de exacte se dovedesc a fi predicțiile de care se râdea în urmă cu doar câteva săptămâni.