Datoria publică a crescut fulminant în ultimii 5 ani ajungând la un nivel aproape dublu față de finalul anului 2016. În tot acest timp, partidele s-au acuzat reciproc că s-au împrumutat fără limite atuci când s-au aflat la guvernare, îndatorând generațiile viitoare pentru a-și satisface anumite interese electorale de moment.
Dar care dintre cele două tabere politice s-a împrumutat mai mult în perioada în care a fost la guvernare? Situația se prezintă în felul următor:
La 31 decembrie 2016, PSD preia de la Guvernul Cioloș o datorie 286 miliarde lei, reprezentând 37,6% din Produsul Intern Brut (PIB).
În cei 2 ani și 10 luni în care a guvernat, PSD a continuat să crească volumul datoriei guvernamentale, ponderea acesteia în PIB a scăzut, ca urmare a creșterii economice. Astfel la 31 octombrie 2019 când PSD a fost scos de la guvernare, datoria publică era de 364,9 miliarde lei, dar cu o pondere în PIB de 34,8%. Deci guvernarea PSD a adăugat aproape 79 de miliarde de lei datoriei publice, dar în urma creșterii PIB, datoria a SCĂZUT ca pondere cu 2,8% din PIB.
După preluarea guvernării de către PNL și până în prezent, împrumuturile contractate de Guvern s-au făcut sub comanda actualului premier Florin Cîțu. În momentul de față, volumul datoriei publice a ajuns la 503,6 miliarde lei, dar a crescut și ponderea sa în PIB la 47,8%. Deci într-un an și 5 luni, Cîțu s-a împrumutat cu 138 de miliarde lei, aproape dublu față de creșterea datoriei în timpul guvernării PSD. Ca pondere în PIB, cu Florin Cîțu la cârma finanțelor, datoria a crescut 13 puncte procentuale.